Lunchbreak

Nieuwsupdate: het belangrijkste nieuws van deze ochtend

4 Dries Van Langenhove (rechts) met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. © Tim Dirven

Een nieuw hoofdstuk in de lijdensweg van Theresa May. Zullen de witte konijnen Open Vld wat opleveren? En waarom houden we toch zo van moord en gruwel op het witte doek? Dit moet u weten om mee te zijn met het nieuws van vanochtend.

In het nieuws

1. Zware nederlaag voor May

De stemming over het nieuwe brexitakkoord van de Britse premier May werd voor haar weer maar eens een lijdensweg. Het Britse Lagerhuis heeft het akkoord andermaal verworpen.

Heeft u een vraag over de brexit? Stel ze dan aan onze buitenlandjournalist Maarten Rabaey, die ze vanmiddag probeert te beantwoorden tijdens een DM Chat. 

2. Witte konijnen kleuren vooral blauw

4 Goedele Liekens. © BELGA

De hoed van Gwendolyn Rutten lijkt deze campagne eindeloos diep: het ene na het andere witte konijn tovert ze tevoorschijn. Laatste nieuwe deésse ex machina: Goedele Liekens. Wat moeten al die nieuwe namen de liberalen brengen?

3. Hoezo, er zitten geen leden van Schild & Vrienden meer bij de N-VA?

Na de onthullingen rond Schild & Vrienden beloofde de N-VA grote schoonmaak te houden en de leden van de groep uit de partij te weren. Maar een voormalig lid staat op een lijst voor het Vlaams Parlement, terwijl een handvol anderen nog steeds deel uitmaken van lokale N-VA-besturen.

4. Dement en op de dool

Mensen met dementie die op de dool gaan en zo vermist geraken. Voor zowel hulpverleners als politiediensten vormen ze dé uitdaging voor de toekomst. Maar hoe ver kunnen we gaan om hen te beschermen zonder dat hun privacy en autonomie in het gedrang komt?

5. “Dé pedofiel is (helaas ook) jouw broer, nonkel of geliefde”

“De doorsnee pedofiel is geen bizarre freak met glittersokken. De kans is (helaas) groot dat jij en ik zo’n pedofiel kennen”, schrijft Nadia Dala, schrijfster, senior lecturer aan de Thomas More-hogeschool en journaliste, in een sterk opiniestuk.

4 De documentaire ‘Leaving Neverland’, waarin twee slachtoffers Michael Jackson beschuldigen van kindermisbruik, zindert na. © AFP

Aan het koffieautomaat

1. Waarom we zo van moord en gruwel houden

4 Benoit Poelvoorde in ‘C'est Arrive Pres De Chez Vous’. © Alamy Stock Photo

Een waarschuwing voor gevoelige zielen: cultfilmfestival Offscreen gaat weer van start, en dat betekent dat er gruwel wordt getoond. Met het Death on Film-programma worden zo realistisch mogelijke moordfilms getoond. Want als er iets is dat de kijker fascineert, is het wel moord en geweld.

2. “Niet enkel vrouwen op Tinder hebben last van glimlachdwang”

Online transformeert de mens met het grootste gemak in een behaagziek dier”, schrijft Saskia de Coster in haar tweewekelijkse column.

nieuws

cult