Maandag 27/01/2020

'Dit is geen programma over rijke mensen'

Niemand kijkt ernaar, maar toch willen velen er stiekem alles over wetend. De online recaps van The Sky is the Limit, ironische samenvattingen van elke aflevering, werden de afgelopen weken massaal gelezen op onze website. Waarom gaan de personages zo over de tongen en hoe krijg je ze zo ver?

"The Sky is the Limit lijkt wel een snelle opeenstapeling van clichématige figuren. Vandaar dat programma's als Tegen de sterren op niet eens zo veel moeite moeten doen om er een parodie op te maken. Het programma staat of valt met een juiste selectie aan kandidaten. "Dit is geen programma over rijke mensen", helpt reportagemaker Peter Boeckx meteen een misverstand uit de wereld. "Die interesseren me niet. Wél moeten het mensen zijn met een indrukwekkend parcours en die zich durven geven. En ja, er mag al eens een hoek af zijn."

Welke ingrediënten heb je nodig om een programma als The Sky is The Limit kleurrijk te maken? En wanneer werkt het niet? Een ontleding.

1. Een decadente zakenman (zonder geld)

Fake it 'til you make it. Ga de Belgische nationale feestdag vieren in Saint-Tropez. Overspoel jezelf met dure wodka. Ga op huizenjacht in het Spaanse Marbella, maar koop er vooral geen huis. Kleineer je ex-vrouw op het scherm. Pers elke cent uit van je succes: laat 'exclusieve' kunstfoto's maken van je jongere Russische vriendin. Zeg dat je een erectie krijgt als er een dure wagen op je gazon staat en krijg twee uitzendingen later effectief een erectie in je zwembroekje.

Kunsthandelaar Harry Schurmans is een droomfiguur voor een reportagemaker als Peter Boeckx. De kijker kon niet naast zijn decadente uitspattingen kijken, maar zijn schijnbaar financieel benarde situatie kwam amper aan bod. Het moet blijkbaar leuk blijven. "Dat is niet het programma dat ik wil maken. Het gaat over hun levensstijl. Hoe ze die willen financieren is niet mijn zaak. Ik zeg nergens dat die mensen miljonair zijn", claimt Boeckx. "Wel dat ze bij de 'happy few' horen. Ik kan en mag als reportagemaker niet oordelen, laat staan een oordeel vellen. Ik kan wel vragen stellen waaruit de kijker bepaalde zaken kan afleiden." Het was naar eigen zeggen dan ook niet zonder reden dat Boeckx vroeg of Harry er behalve een jetski nog ook een duur jacht bij zou kopen. "Een nietszeggend antwoord zegt dan vaak genoeg."

Een sympathieke bouwondernemer of twee

Het was al prijs met Willy Naessens. De goedlachse bouwmagnaat liet na het eerste seizoen zo'n meerverkoop optekenen dat zijn handtekening onder het tweede seizoen snel was gezet. Dit seizoen haalde Peter Boeckx er met Michel Van den Brande nog een kleurrijke soortgenoot bij. De corpulente stellingenbouwer veroverde met zijn bijzondere verhalen het hart van Vlaanderen. "Een productieassistent was via Facebook toevallig op artikels gestoten waarmee hij in de pers kwam. Alleen al het fysieke aspect zegt veel en intrigeert."

Het is de gezonde mix tussen het soort figuren dat het programma lijkt te maken. "Willy Naessens is heel leuk, maar we kunnen er geen acht zulke types insteken. Het contrast tussen de personages zorgt ervoor dat het werkt."

Iemand die je kunt benijden

Voor ondernemer Inge Van Kemenade was het schrikken om te zien hoe ze in beeld werd gebracht. In de eerste aflevering werd ze neergezet als een koopzieke vrouw wier kasten uitpuilden met dure tassen en jurken, waar soms nog het prijskaartje aanhing. "Er wordt ook veel niet getoond. Dat ik veertig tot zestig uur per week werk, bijvoorbeeld", liet ze toen in deze krant optekenen.

"Het was niet contractueel bepaald dat ze 17.000 euro aan kleren moest kopen", countert Boeckx. "Dat schetst de levenswijze. Daar voel ik mij niet schuldig over. Het is normaal dat mensen schrikken als ze zichzelf bezig zien, maar ze moeten in de spiegel durven kijken."

Zeker toen ze ook bleek te zingen, werd Inge op sociale media half gelyncht. "Mensen kunnen bepaalde personages niet luchten, maar toch blijven ze kijken", weet Boeckx. "Ze roepen tien minuten naar hun scherm om daarna alweer een nieuw personage terug te zien."

Hoe vreemder, hoe liever

Met een Jeep rondjes rijden op het domein en de hele dag Veuve Clicquot drinken. Danielle en haar jongere vriend Tom waren met stip de meest bizarre figuren van het afgelopen seizoen. En die scoren altijd goed bij de kijker. "Geld verdienen, dat is hard werken. Maar het bijhouden, dat is nog tien keer erger", vatte vriend Tom mooi het geërfde fortuin van Danielle samen.

"Van alle kandidaten waren zij het moeilijkst om te overtuigen", weet Boeckx. "We hadden amper vier draaidagen, maar ze hebben wel maximaal gerendeerd. Alles wat we draaiden was goed en bruikbaar."

Een reportagemaker die je kunt

vertrouwen

De deelnemers lieten dit seizoen opmerkelijk minder van zich horen. Ze wisten wat ze konden verwachten en Peter Boeckx wierp zich op als vertrouweling. De afspraken waren dan ook van bij het begin duidelijk: het wordt geen bedrijfsfilm en de kandidaten mochten alles vooraf zien. Als er terechte bezorgdheden waren, werd er ingegrepen. "Dat heb ik in de laatste aflevering nog voor Inge gedaan."

Met zo'n duidelijk recept kan het vervolg moeilijk op zich blijven wachten. "Het zou leuk zijn om te stoppen op een hoogtepunt. Ik herhaal mezelf niet graag en ik wil niet dat het etiket van 'de maker van The Sky is the Limit' voor eeuwig aan mij blijft kleven", zegt Boeckx. "Als ik een volgend seizoen maak - en dat moet ik voor mezelf nog uitmaken - zullen de meeste kandidaten bijna allemaal vervangen moeten worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234