Woensdag 20/01/2021

'Dit is erger dan de ramp met de Erika'

'Dit is slechts het begin. Acht stranden worden volledig overspoeld met olie.' Jan Tavernier is nog maar net met een Belgische hulpploeg aangekomen bij de besmeurde Galicische kusten, maar hij weet al genoeg. 'Deze ramp is erger dan die met de Erika.' Dat de buitenlandse hulpploegen en vrijwilligers ook nog eens stoten op een totaal gebrek aan opvang, middelen en steun van de Spaanse autoriteiten is een doorn in het oog van de Galicische bevolking, die gisteren massaal op straat kwam. Europarlementslid Jan Dhaene (Agalev) zakte naar de regio af om de hulpploegen en de bevolking een hart onder de riem te steken.

Muxia / Santiago de Compostella

Van onze verslaggeefster

Nathalie Carpentier

Van ver lijkt het of de Galicische kust nog niets van zijn ruwe groene charme verloren heeft, van dichtbij oogt het intriest. De stranden en rotsen zitten onder een olietapijt dat met tonnen uit de gezonken olietanker Prestige is gestroomd.

"Nu is er een nieuwe dikke brij van meer dan 20 centimeter dik aan het aanspoelen", zegt Jan Tavernier van het Belgische eerstehulpinterventieteam Befast. Zaterdagavond kwam hij toe in Muxia met een konvooi met 27 mensen van de civiele bescherming en militairen.

Wat verder laadt Pilar Barreiro haar laarzen uit de koffer van haar wagen. Het is de vijfde keer dat ze komt helpen. "Ik woon wat verder aan de kust, maar ik dacht dat ze hier meer mensen konden gebruiken." Ook de Belgische ploeg en vooral het aangevoerde materiaal is in Muxia meer dan welkom. "We hebben hogedrukreinigers mee, dammen om de smurrie op zee tegen te houden, apparatuur om de olie in de haven op te pompen", somt Tavernier op. Zijn collega Jan Geenen van de civiele bescherming, die er al enkele dagen vertoeft, ziet de situatie somber in. "Hier is zeker nog zes maanden werk."

Een rondrit in het kustplaatsje spreekt boekdelen. Aan goede wil bij de bevolking en vrijwilligers is er geen gebrek, aan organisatie door de Spaanse autoriteiten des te meer. Zelfs voor buitenlandse hulpploegen zoals de Belgische is er geen eten of goede slaapplaats voorzien. De containers ter plaatse zijn te klein om efficiënt te werken, brandstof moeten de buitenlandse hulpploegen zelf zoeken. Officiële ondersteuning lijkt onbestaande, het Spaanse leger is in geen velden of wegen te bespeuren.

De kritiek op de Spaanse autoriteiten zwelt dan ook aan. "Van die kant moet je geen steun verwachten", zegt Olalla Alvite, journaliste bij radio de Galicia. Ze komt een kijkje nemen. "Ze voorzien geen materiaal om de smurrie op te ruimen. Als andere landen hulp aanbieden, wordt die soms zelfs geweigerd."

De desinteresse voor de getroffen regio en de incompetentie van de Spaanse regering zit de Galicische bevolking hoog. Onder een zee van paraplu's tegen de regen kwamen gisteren vissers, milieubewegingen, studenten, vakbondsafgevaardigden en lokale politici massaal op straat in Santiago de Compostella. "Nunca mas! (nooit meer)", klinkt het kwaad uit alle straten.

Europarlementslid Jan Dhaene (Agalev) zakte speciaal af naar de streek om de hulpploegen een hart onder de riem te steken en stapte mee op in de betoging. "We moeten de getroffen bevolking tonen dat we hen niet vergeten zijn. Meer Belgische vrijwilligers moeten hier ook kunnen komen helpen. Er moeten maatregelen komen om rampen zoals deze te voorkomen. Zo moet er dringend werk gemaakt worden van het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid."

Kop van Jut bij de betogers is de Partido Popular van premier Aznar. "Het enige waar Aznar in geïnteresseerd is, is geld. Het milieu kan hem niets schelen. Dit is geen ongelukje. Er zijn verantwoordelijken voor dit incident", schreeuwt een groepje studenten. De Duitse studentes Anett en Salome wilden gaan helpen, maar keerden teleurgesteld terug. "Veel vrijwilligers kunnen niet helpen. Er is niets voorzien." Uit David Pinazo's (17) ogen druppelen voor een dag zwarte olietranen. In zijn familie zitten veel vissers. "Onze economie gaat over de zee. Met de ramp met de Prestige dreigt zowat iedereen zijn werk te verliezen. Onze regio wordt arm. De regering? Die is shit."

Ricardo Fernandez heeft evenzeer geen goed woord over voor de Galicische en Spaanse overheid. "Alles wat ze verkeerd konden doen, hebben ze verkeerd gedaan. De kapitein valt niets te verwijten. En ik kan het weten. Ik was dertig jaar kapitein op een tanker." Ze hopen dat er iets verandert, maar een van de organisatoren blijft bitter. "Het is niet de eerste keer dat hier zo'n milieuramp gebeurt. Maar ze hebben nog steeds niets geleerd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234