Zondag 04/12/2022

'Dit is een viersterrenhotel in vergelijking met ons vorige hol'

Op enkele meters van de traditionele kerststal op het Martelarenplein in Leuven staat een hoopje metalen containers. Vanaf woensdag prediken drie radiopresentatoren van hieruit het evangelie van Music for Life. Met als extra gebod: 'Gij zult zingen onder de douche'.

Door Els Maes

LEUVEN l De Heilige Drievuldigheid, StuBru-gezichten Siska Schoeters, Tomas De Soete en Peter Van de Veire, kreeg een eerste rondleiding in het glazen huis in Leuven. Vanaf woensdag zal het drietal er zes dagen lang non-stop radio maken met uw vet betaalde verzoekplaatjes. Morgenochtend om 9 uur worden ze opgesloten door burgemeester Louis Tobback.

Negentig vierkante meter hebben ze ter beschikking. Vijf containers van 3 op 6 meter om radio te maken, te slapen en niet te eten. Een zesde container dient als wachtkamer voor gasten. De eerste indruk? "Heel gezellig", vindt Siska Schoeters. Een glanzende IKEA-showroom met kussentjes, dekentjes en knuffeldieren (een vos voor Siska, een beer voor Peter en een nijlpaard voor Tomas).

"Een viersterrenhotel in vergelijking met ons hol van vorig jaar", vindt Peter Van de Veire. Het reusachtige succes van Music for Life anno 2006 heeft deuren geopend: de bekende Zweedse meubelgigant was meteen bereid om als sponsor het huis in te richten, terwijl ze het vorig jaar nog moesten stellen met afdankertjes van de Kringloopwinkel. De hele inrichting wordt na afloop van de actie geveild ten voordele van het Rode Kruis.

Aan de voorzijde bestaat het huis uit een L-vormige kamer met glazen wanden. Hier zitten de radiomakers om de beurt 'in de etalage' om te presenteren en gasten te ontvangen. In een hoekje van de glazen wand zit een geldschuif, waar net als vorig jaar verkleumde handjes dag en nacht donaties mogen inwerpen en gegadigden aan de camera hun verhaal en verzoekje kwijt kunnen.

Achteraan vormen twee containers de privévertrekken. Een slaapkamer met drie bedden die wel erg dicht bij elkaar staan en een container met wc, douche en lavabo, allemaal in afgescheiden vertrekken om de privacy een beetje te respecteren. Vorig jaar moesten de drie presentatoren hun sanitair delen met enkele tientallen leden van de productiecrew. Telkens als er iemand naar het toilet ging, werden de presentatoren gewekt. "We hebben hen dit jaar een klein beetje meer luxe gegund", zegt StuBru-baas Jan van Biesen. "Een bed dat goed ligt en een eigen wc, dat is het minste dat we hen kunnen geven."

"Voor ons is dat een wereld van verschil als je toch een beetje uitgeslapen achter de micro kunt kruipen", zegt Van de Veire. "De luisteraar zal het ook appreciëren als we daardoor wat minder wartaal uitkramen."

Staat ook in de badkamer: een lege koelkast. Hier worden elke dag enkele fruit- en groentesapjes geleverd die de nodige voedingsstoffen bevatten om het lijf en leden van de drie bewoners gezond te houden. Een klein beetje meer luxe betekent immers nog altijd: geen eten. "Ik heb geprobeerd om de voorbije dagen stilaan wat minder te eten", zegt Tomas De Soete. "Ik dacht mijn maag al wat te laten wennen. Maar dat plan heb ik het voorbije weekend al vakkundig om zeep geholpen."

Behalve enkele praktische aanpassingen in het huis herhaalt Music for Life hetzelfde concept als vorig jaar. Mensen schenken geld voor hun verzoekplaatje ten voordele van het Rode Kruis.

Wel nieuw: naast de dj-tafel staat in het voor het publiek zichtbare gedeelte een regendouche. Die blijkt bij nadere inspectie niet aangesloten op een waterleiding. Kwestie van het thema van Music for Life, zuinig omspringen met water, in daden om te zetten. De elektrische draadjes die naar de douchekop leiden doen ons vermoeden dat de discipline 'zingen onder de douche' hier tot een hogere kunstvorm verheven zal worden. Van de vele vedetten die het glazen huis de komende dagen zullen bezoeken, zouden sommigen het publiek wel eens kunnen trakteren op een akoestische sessie onder de douche.

Want natuurlijk moet ook nu weer de grootste verrassing komen van de gekke initiatieven die zowel vips als 'gewone mensen' op gang brengen. "We hebben al een aantal geweldig leuke plannen, maar daar weten Siska, Tomas en Peter niets van", zegt StuBrubaas Jan van Biesen. "Het is de bedoeling hen zo dom mogelijk te houden."

Het startschot voor de actie wordt morgenochtend gegeven door burgemeester Louis Tobback, die de drie presentatoren officieel in hun glazen huis zal opsluiten. De enige onvoorspelbare factor is de NMBS, die de drie radiofiguren met de trein van Brussel naar Leuven zal sporen. "Ik kan alleen maar hopen dat de trein hopeloos veel vertraging heeft", grapt Marcel Vanthilt, die de startshow live presenteert op Eén. "Dan kan ik samen met Tobback een halfuurtje vollullen op tv."

Startshow Music for Life, morgen om 9 uur op Eén. Verzoekplaten aanvragen kan vanaf woensdag 8 uur op www.stubru.be of 070/34.40.44.

Terwijl de radiomakers het vorig jaar nog moesten stellen met afdankertjes van de Kringloopwinkel, is het glazen huis ditmaal opgesmukt met IKEA-meubels. De hele inrichting wordt na afloop van de actie geveild ten voordele van het Rode Kruis

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234