Zondag 20/10/2019

'Dit is een trip down memory lane'

Veertig jaar is het intussen geleden dat Lucien Van Impe, als voorlopig laatste Belg, de Tour won. Reden genoeg voor Karl Vannieuwkerke om ondanks de opkomende voetbalkoorts nog eens de lof van de berggeit uit Mere te zingen.

Waarom zijn er slechts twee afleveringen van De zomer van Lucien? Eddy Merckx kreeg vorig jaar nog vijf afleveringen van Merci Merckx om zijn zeventigste verjaardag in de verf te zetten.

Vannieuwkerke: "Puur mathematisch zijn die twee afleveringen er eigenlijk nog één te veel. Merckx won de Tour vijf keer, Van Impe slaagde daar maar één keer in. Lucien zelf had er alleszins geen enkel probleem mee dat hij het met 'slechts' twee afleveringen moest stellen. Integendeel, hij was heel blij met de aandacht.

"Het concept van De zomer van Lucien verschilt trouwens niet zo erg van dat van Merci Merckx. Alleen was het deze keer net iets minder puzzelen om het programma gedraaid te krijgen. Bij Merci Merckx kwam de hele carrière van Eddy aan bod, om alle mensen die we aan het woord wilden laten in beeld te krijgen zijn we zowat de hele wereld rondgereisd.

"Bij De zomer van Lucien concentreren we ons op die ene Tour, de meeste opnames konden we in Frankrijk doen. We zijn onder andere bij Bernard Hinault langsgegaan, die in 1976 wel in dezelfde ploeg als Lucien reed maar van zijn ploegleider nog niet aan de Tour mocht deelnemen. Met een aantal Belgische ploegmaats van Lucien hebben we afgesproken aan de voet van Alpe d'Huez en met Joop Zoetemelk wandelen we de Champs-Elysées af."

Jullie gaan met een oldtimer op stap, een beproefd concept dat je ook als eens uittestte toen je voor het programma God in Frankrijk met schrijver Bart Van Loo op stap ging. Alleen stond de Citroen DS die jullie door la douce France moest loodsen vaker met pech langs de kant dan dat hij kilometers maalde.

"Die bedenking heb ik me op voorhand ook gemaakt. Maar gelukkig bleek de Ford-mobilhome uit 1973 waarmee we op pad gingen veel bedrijfszekerder dan de Citroen. De leeftijd van ons voertuig was wel degelijk belangrijk. De zomer van Lucien moest echt de sfeer van de jaren 70 uitademen. Ook alle muziek die tijdens het programma te horen is komt uit het jaar 1976.

"Het is de bedoeling dat het een trip down memory lane wordt voor wie die periode bewust meemaakte. Onze bejaarde mobilhome was trouwens niet alleen een betrouwbare reispartner, het was ook wel handig dat we af en toe eens in het salonnetje konden gaan zitten voor een babbel met Lucien. Slapen hebben we wel niet in onze mobilhome gedaan. Ik was bang dat Eddy Planckaert een te lawaaierige kamergenoot zou zijn."

Wat doet Eddy Planckaert trouwens in een programma over de zomer van 1976?

"In 1976 was ikzelf vijf jaar. Ik herinner me nog dat het toen heel warm was, ik heel die zomer sponzen broekjes droeg en dat Van Impe toen de Tour won. Dat is het zo ongeveer. Eddy was in datzelfde jaar zeventien en stond op de drempel van een profcarrière, hij won toen zowat elke koers waar hij aan de start kwam. Zijn herinneringen aan de gebeurtenissen van die zomer zijn veel scherper. Niet alleen wat koers betreft trouwens, tijdens de opnames hebben we gemerkt dat Eddy ook alle hits uit dat jaar feilloos mee kan zingen.

"Eddy is bovendien een fantastische compagnon de route met een quasi onuitputtelijke voorraad wielerverhalen. Ook over de Tour en de cols waarop Lucien schitterde. Zo beweert hij ooit op Alpe d'Huez boven te zijn gekomen zonder ook maar buiten adem te zijn. Met dank aan alle Vlamingen die hem onderweg, letterlijk, een duwtje in de rug gaven."

Wordt er ook gefietst?

"Het fietsen hebben we tot een minimum beperkt. Lucien wordt er dit jaar zeventig, fietsen doet hij nauwelijks nog. We konden hem maar moeilijk vragen nog een paar cols op te fietsen. Alleen voor Alpe d'Huez, de berg waar hij in 1976 de gele trui pakte, hebben we een uitzondering gemaakt. Die col zijn we wel nog een stuk samen naar boven gefietst. Al moet ik er eerlijkheidshalve bij vermelden dat we daarvoor elektrische fietsen hebben laten aanrukken.

"De spectaculairste beklimming van het programma was er trouwens één zonder fiets. We wilden heel graag naar de top van de Galibier, alleen lag daar op het moment van de opnames nog 4 meter sneeuw. Gelukkig was er nog het Franse leger om ons met een rupsvoertuig naar boven te brengen."

De zomer van Lucien, vanavond om 21u25 op Eén

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234