Donderdag 01/12/2022

'Dit is een narcistische massamoordenaar'

Volgens Jef Vermassen heeft Hans Van Themsche wel degelijk bewust gehandeld. Meer zelfs: in zijn schuldpleidooi toonde de advocaat van de ouders van Luna voor het eerst aan dat Van Themsches plan al een maand aan het rijpen was.

DOOR SUE SOMERS

Antwerpen l De moordende raid van Van Themsche is volgens Vermassen niet het gevolg van het feit dat hij was betrapt op drinken en roken op het internaat. De strafpleiter meent dat het allemaal te maken heeft met 'de ontgoocheling van zijn leven', die hij een maand voor de feiten opliep op een opendeurdag van de unief.

Voor een afgeladen assisenhof beet Vermassen als eerste advocaat van de burgerlijke partijen de spits af met zijn schuldpleidooi. Op de eerste bank twee opmerkelijke gasten: voor het eerst waren de twee halfbroertjes van Luna, negen en twaalf jaar oud, aanwezig. Gezeten tussen hun ouders, de assisenzaal afspeurend vanonder hun warrige haardos en af en toe hangend op hun bank kwamen ook zij symbolisch genoegdoening vragen voor hun verlies.

"Precies 845 dagen heeft Luna mogen leven", zo hakte Vermassen er meteen in. "Tot een menselijke duivel besliste er een eind aan te maken. Luna is niet zomaar gestorven: ze heeft een kogel gekregen waarmee sportjagers een everzwijn neerleggen. En waarom? Het antwoord schuilt in vier letters: haat.

"Hans Van Themsche wilde iets nuttigs doen voor de maatschappij. Hij zou tien makakken afknallen en zich daarna laten neerschieten door de politie. Stel u eens voor dat agent Marcel Van Peel hem niet zo vroeg had uitgeschakeld. Dan zou de hele assisenzaal hier vol hebben gezeten met burgerlijke partijen."

Dat Van Themsche de dood van Luna altijd heeft verklaard door te zeggen dat hij dacht dat ze het adoptiedochtertje was van Oulematou Niangadou en dat hij niet wilde dat het meisje met een trauma zou opgroeien, stuitte Vermassen tegen de borst. "Hij kleedt het in alsof hij een goede daad heeft gesteld."

Het beschermende gebaar dat Luna's Malinese kinderoppas naar het meisje maakte toen ze Hans Van Themsche recht in de ogen keek, hem zag aanleggen en de kogel in haar lichaam voelde boren, omschreef Vermassen als een 'uiterste vorm van menselijkheid' tegen de 'extreme onmenselijkheid' van Van Themsche.

Vermassen betoogde dat de schuld van Van Themsche buiten kijf staat. "U moet ja antwoorden op de vraag van doodslag en voorbedachtheid", zo sprak hij de volksjury toe. Tegelijk maakte hij brandhout van het psychiatrisch verslag dat Van Themsche bestempelt als een ontoerekeningsvatbare autist. "Volgens de literatuur heeft één op de 250 mensen het syndroom van Asperger en wordt het bij de helft niet eens ontdekt. In wat voor een land zouden wij leven als alle aspergers reageren zoals Hans Van Themsche?"

De autismespectrumstoornis waarmee de psychiaters die door de verdediging opgeroepen werden Hans Van Themsche bestempelen, vindt Vermassen klinkklare onzin. "Dat is een truc om hier weg te komen, net zoals op de eerste procesdag toen de nietigverklaring van de strafvordering werd gevraagd. Nu wordt dat wel ineens aangebracht om zijn daden te verklaren."

En daarmee was Vermassen aanbeland bij de kern van zijn betoog. Volgens de strafpleiter zijn aanleiding en oorzaak in deze zaak nooit fatsoenlijk onderkend geweest. "Men heeft altijd gedaan alsof de aanleiding de oorzaak was. Dat hij was betrapt op drinken en roken op het internaat en dat hij daarom aan het moorden is gegaan. Allochtonen werden zijn slachtoffer omdat hij vroeger door hen was gepest."

Maar volgens Vermassen zit het anders in elkaar. Hij situeert het kantelmoment bij Hans Van Themsche in de paasvakantie van 2006. "Hij is toen met zijn moeder naar de opendeurdag geweest van de universiteit van Gent, waar ze zich gingen informeren over de studies diergeneeskunde. Daar heeft hij beseft dat er iets aan zijn studieattitude schortte."

Op die opendeurdag heeft Van Themsche volgens Vermassen 'de ontgoocheling van zijn leven opgelopen'. "Hij ervaarde het als een probleem dat hij de kracht van het studeren niet kon opbrengen om zijn droom waar te maken: dierenarts worden. Van Themsche besefte dat hij lui was en dat dat hem in de weg stond. Van toen ging het steil naar beneden: hij is beginnen te drinken en te roken."

In diezelfde periode schafte Van Themsche zich een replicawapen aan en chatte hij met een Amerikaanse geestesgenoot over de zoektocht naar een 'echt' wapen. Op de chat betreurde hij het dat in België wapens niet vrij te koop zijn, zoals in Amerika.

De aanleiding van de feiten heeft Van Themsche bovendien zelf uitgelokt, zo pleitte Vermassen. "De avond dat hij op het internaat werd betrapt, was hij onder zijn lakens aan het drinken. Ze zouden hem nooit hebben gevonden, maar hij had het licht op zijn kamer aangelaten en de deur op slot gedaan." Alsof Van Themsche betrapt wilde worden om zo een reden te hebben om 'de hel te doen losbarsten'.

Volgens Vermassen past Hans Van Themsche perfect in het profiel van de massamoordenaar. "Zijn eindeloos narcisme, het feit dat hij stapelgek is op wapens, dat hij minwaarde omzet in meerwaarde, onschuldigen heeft gedood, gevoelloos is, dat hij een onopvallende figuur was: de typerende omschrijving zit hem als gegoten."

Een massamoordenaar is doorgaans een man die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen wil doden, legde Vermassen uit. "Hun eerste bedoeling is zelfmoord plegen omdat ze het leven als zinloos ervaren en geen toekomst meer zien." Precies zoals Van Themsche uiteenzette in zijn afscheidsbrief. "Door een heroïsche daad te stellen willen ze toch zin geven aan hun zinloze dood." Precies zoals bij Van Themsche: hij wilde neergeschoten worden in de kathedraal van Antwerpen, door de speciale eenheden van de politie. "Geen gewone eenheden", benadrukte Vermassen. "Neen, het moesten speciale zijn."

"Van Themsche wilde zich wreken op een welgerichte doelgroep. Normaal zou dat op zijn school gebeurd zijn. Als Van Themsche in Roeselare de weg had geweten naar een wapenwinkel, had hij daar de hel doen losbarsten. Door een samenspel van factoren is dat uiteindelijk in het centrum van Antwerpen gebeurd."

Het deed Vermassen denken aan die twee andere massamoordenaars, Dylan Klebold en Eric Harris, die in 1999 een bloedbad aanrichtten op de Columbine Highschool. Op 20 april, de verjaardag van Hitler, trokken ze zwaarbewapend naar school en schoten ze 'negers' en 'sportpatsers' neer, omdat ze die zo haatten.

"Ook zij waren verlegen, hadden geen vrienden en voelden zich op geen enkele school thuis. Net als Hans Van Themsche waren ook zij racistisch, keken ze neer op domme leerlingen en gingen ze op in de gewelddadige computerspelletjes die ze voortdurend speelden. Ook zij wilden sterven, en net zoals bij Hans Van Themsche moesten eerst de personen die ze haatten het eerst gaan."

Strafpleiter Jef Vermassen:

Precies 845 dagen heeft Luna mogen leven. Tot een menselijke duivel besliste er een eind aan te maken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234