Donderdag 02/02/2023

'Dit is een Bijbelse catastrofe, een echte tragedie'

Bosbranden hebben in minstens veertig Griekse dorpen voor gruwelijke taferelen gezorgd die doen denken aan Pompeï. Veel mensen werden compleet verrast door het vuur dat hen op de hielen zat. Overlevenden zagen hun geliefden levend verbranden en zeggen hulpeloos te zijn tegenover de enorme 'muren van vuur'.

Door Barbara Debusschere

ATHENE l Inwoners van dorpen nabij het epicentrum van de vuurzee zijn kwaad omdat ze aan hun lot zijn overgelaten. 'Het is belachelijk dat wij geen enkele becherming krijgen', klinkt het.

In meer dan de helft van het land woeden branden, maar minstens 39 van de nu al 53 doden kwamen om in de regio rond het stadje Zacharo, in de westelijke regio van het het Griekse schiereiland Peleponnesos. Nog vier lichamen werden ontdekt in de centraler gelegen Arcadiaregio.

Het vuur ontstond vrijdag en verspreidde zich over het hele schiereiland en enkele van de eilanden, maar in en rond Zaharo bleef het vuur het hardst woeden.

Reddingswerkers gingen zaterdag aan het werk in dorpen die ze 's nachts door het vuur niet konden binnengaan, en gevreesd wordt dat ook daar doden zijn gevallen. In Areopolis kwamen vrijdag vijf mensen door brand om het leven. Ook overleed een brandweerman bij het bestrijden van de brand aan een hartaanval.

"Het is een Bijbelse catastrofe, een echte tragedie. Ik heb mensen gezien die nog in hun auto's zaten toen ze zijn verbrand", zegt Christos Kafiras, de prefect van het departement Ilia tegen de BBC. Hij bezocht het gebied rond Zacharo. "Overal zien we verbrande en verkoolde lichamen."

Voorlopig is er nog veel onduidelijkheid over het lot van de inwoners en de meeste mensen willen hun huizen amper verlaten. Tegelijkertijd klinken in zowat alle getuigenissen die er wel zijn woede en hulpeloosheid door. Sommigen gebruikten de tuinslang in een poging om hun huis te redden.

"We zullen levend verbranden", zegt een vrouw uit Lambeti nabij het oude Olympia. Daarmee verwoordt ze de angst van vele Grieken die de vreselijkste verhalen hoorden over landgenoten die in de loop van zaterdag totaal verrast werden en tussen de zeer snel uitbreidende "muren van vuur" terechtkwamen. Velen die te laat beslisten om op de vlucht te slaan werden ingehaald door het vuur in hun auto op weg naar veiliger oorden of terwijl ze zich door de olijfgaarden repten.

Brandweerlieden vonden gisteren kort na zonsopgang in uitgebrande huizen in het dorp Makistos tien lijken, waaronder die van een vrouw en haar vier kinderen. Wat de Grieken enorm heeft getroffen waren de beelden van die moeder. Voor de vuurzee ook hen trof, omhelsde ze haar kinderen nog een laatste keer. Zo werd ze gevonden.

In het dorpje Artemida, vlak bij Zacharo, gingen mensen die wisten te vluchten gisteren kijken wat de schade was. De meesten troffen niet alleen een volledig afgebrand huis aan, maar ook de lichamen van geliefden en kennissen die het niet hadden gehaald. "Het is onwaarschijnlijk en belachelijk dat wij geen hulp kregen. Niet het minste hebben ze gedaan om ons proberen te redden", aldus een van de woedende mannen die konden vluchten en gisteren naar het slagveld waren teruggekeerd.

Wie geluk had, slaagde erin te vluchten naar het strand, waar de overheid tenten voorzag als tijdelijk onderdak. Niet iedereen kon zich echter zomaar verplaatsen. Dimitra Vlasopolou bijvoorbeeld, een oudere vrouw, zat vast in Artemida. "Mijn man is dood en mijn familie is in Athene. Ik heb geen vervoer en heb de hele nacht bang alleen doorgebracht. Niemand is komen kijken", zei de vrouw.

Zoals in veel bedreigde dorpen werden in Kolyri nabij Olympia zaterdagavond laat de kerkklokken geluid om inwoners te waarschuwen en aan te manen zo snel mogelijk weg te gaan. Een inwoner zei tegen de Griekse tv: "We hebben geen water, we zijn overgeleverd aan Gods wil. Vertel alstublieft aan iemand dat wij hier met onze blote handen het vuur proberen te doven. We hebben geen hulp. Dit dorp zal volledig verdwijnen. We gaan weg of anders verbranden we."

Ook in Athene, dat door de felle branden gehuld is in dikke pakken rook en witte as, heerst ongerustheid omdat verschillende branden al aan de randen van de hoofdstad knaagden. Een bos aan de oostelijke kant van de stad stond in brand. Buitenwijken liepen al schade op en op het eiland Evia, ten noorden van Athene, werd de noodtoestand afgekondigd. "Dit is de complete hel", aldus Petros Filippou, burgemeester van het nabijgelegen stadje Kalyvia. "Het gaat om een muur van vuur die 30 kilometer breed is en die is nu ook bij ons geraakt."

Een inwoner van Kolyri:

We hebben geen water, we zijn overgeleverd aan Gods wil. Vertel alstublieft aan iemand dat wij hier met onze blote handen het vuur proberen te doven. We hebben geen hulp

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234