Maandag 27/03/2023

InterviewLia Van Bekhoven

‘Dit is Diana, deel twee’: Lia Van Bekhoven over de bom op Buckingham Palace

VRT-correspondent Lia van Bekhoven. Beeld Chris Radburn
VRT-correspondent Lia van Bekhoven.Beeld Chris Radburn

Afgelopen nacht werd in de VS het langverwachte interview van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle met Oprah Winfrey uitgezonden. De Britten kunnen het interview, net zoals wij, pas vanavond bekijken. Maar dat het zal inslaan als een bom is zeker. ‘Als je luistert naar het verhaal van Meghan, zie je enorm veel parallellen met het verhaal van prinses Diana’, legt VRT-correspondent Lia Van Bekhoven uit.

Annick Joossen

Wat is u het meest opgevallen aan het interview?

Lia Van Bekhoven: “Ik moet het volledige interview nog zien, het wordt hier pas vanavond uitgezonden. Maar met wat ik al gezien heb in enkele fragmenten valt het me op hoe vrij Harry en Meghan zich voelen om deze bom te gooien op Buckingham Palace.”

Bent u verrast door de beschuldigingen van racisme en een gebrek aan steun?

“Ik ben helemaal niet verrast. Ik heb de periode met Diana nog meegemaakt, en dit is Diana deel twee. Het gevoel geknecht te zijn door Buckingham Palace, tot het punt waarop ze zelfmoordneigingen kreeg. Diana heeft zich ooit van de trap gegooid. De roep om hulp die genegeerd wordt, het totale gebrek aan aandacht voor de mentale gezondheid, de rol van de pers: dat heeft Diana ook allemaal meegemaakt. Meghan vertelde onder meer hoe ze toestemming had gevraagd om enkele vrienden te ontmoeten voor de lunch, maar dat ze niet mocht omdat ze overal in de pers aanwezig was. En dat terwijl ze toen in vier maanden amper twee keer buiten het paleis was geweest.

“Opvallend is ook dat er werd gespeculeerd over de huidskleur van haar kind. Maar dat onderhuids racisme zit overal, in alle Britse instituten. En het paleis is een van die instituten, dus waarom zou het daar anders zijn?

“Ik dacht persoonlijk dat het mogelijk zou zijn voor Meghan om in het paleis te wonen als ze haar mening voor zich zou houden. Aangezien ze een Amerikaanse is met een sterke mening, dacht ik dat het interview vooral daarover zou gaan. Het verbaast me wel dat het ook gaat over het reilen en zeilen in het paleis, waar ze van niemand hulp kreeg, ook niet toen ze net zoals Diana met haar problemen ging aankloppen.

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle tijdens het interview met Oprah. Beeld AP
De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle tijdens het interview met Oprah.Beeld AP

Hoe schadelijk is dit voor de koninklijke familie?

“Dit is niet alleen schadelijk voor de koninklijke familie. Als ik je vraag om je ogen te sluiten en te zeggen waar je als eerste aan denkt als je aan Groot-Brittannië denkt, wat antwoord je dan? De Queen, inderdaad. Het paleis is een merknaam, maar als internationaal het idee postvat dat het daar een feodale bedoeling is, dan heeft dat inderdaad een grote invloed en gaat dit schade berokkenen aan het imago van Buckingham Palace, en dus ook aan de manier waarop mensen over Groot-Brittannië denken.

“Er zijn nu al een aantal gemenebestlanden die duidelijk hebben gemaakt dat zij na het overlijden van de Queen een eigen staatshoofd willen kiezen, en dit soort gebeurtenissen versterkt dat hele proces. Maar of Harry en Meghan zo ver hebben nagedacht, weet ik niet. Ik kan niet in hun hoofd kijken.

“Dit is een goede dag voor republikeinen. Het laat zien hoe onmenselijk het instituut van de monarchie is als het mensen dit aandoet.”

En omgekeerd, hoe schadelijk is dit voor Harry en Meghan? Wat zijn de gevolgen voor hen?

“Zij hebben een stap teruggezet en hebben hun Hollywood-franchise van de firma Windsor opgericht. Dit interview met Oprah Winfrey is voor hen een fantastische manier om een punt te zetten achter hun verleden en om reclame te maken voor hun nieuwe avontuur in de VS. Maar Harry blijft natuurlijk wel een kleinzoon van de Queen, en de schade die hij oploopt is vooral persoonlijk.

“Dat vind ik ook het tragische ervan. Harry en zijn broer William waren heel hecht, en sinds de dood van hun moeder wierp William zich op als beschermer van zijn broer. Niet alleen hij, maar ook Kate. Harry kent Kate al sinds 2003 en was bij haar ook kind aan huis. Hij noemde haar niet voor niets zijn zus. Harry kon hun appartement in Kensington Palace op elk moment van de dag gewoon binnenlopen en er de koelkast plunderen.”

Gaat de koninklijke familie hier op reageren, of moeten we dat niet verwachten?

“Buckingham Palace kan drie dingen doen. Ofwel gaan ze het negeren, dat is de default-positie zeg maar. Ze kunnen ook reageren op een heel neutrale manier. Of ze kunnen nog meer olie op het vuur gooien door zaken te ontkennen of zelf met meer aantijgingen te komen zoals ze eerder ook al deden, over Markles gedrag als pestkop, en als vrouw die zo veeleisend was dat ze mensen het paleis uit joeg.”

Hoe valt dit bij het Britse volk?

“Het land is hierover even verdeeld als het altijd al was. Ik heb reacties gezien van iemand die een gloeiende persoonlijke hekel heeft aan Megan Markle, de talkshowhost Piers Morgan. Hij tweette: ‘Is het al te laat voor een nominatie voor de Oscars?’ Andere Britten vragen zich af wat Harry en Meghan lopen te zeuren: ‘Het zijn twee miljonairs, wat hebben zij te klagen?’ Her en der klinkt ook dat ze de Queen in de steek hebben gelaten. Ik hoor ook veel sympathie voor Meghan, maar ik zie vooral absolute boosheid opborrelen.

“Het is de aloude brexit-opdeling. De oudere, meer conservatieve Britten vinden dit een aanval op de Queen, en vinden het doodzonde dat Harry haar in de steek laat. Andere, meer eigentijdse, jongere en progressievere zwarte en Aziatische Britten voelden zich met de komst van Meghan voor het eerst betrokken bij de monarchie, en staan met open mond te kijken naar deze praktijken. Zij stellen nu vast dat het allemaal nog erger is dan ze dachten.”

Gaat dit iets veranderen aan de uitstraling en houding van het koningshuis?

“Nee, ik denk niet dat er ook maar iets zal veranderen zolang de Queen op de troon blijft, en ook niet wanneer Charles zal aantreden. God weet wat er gebeurt tegen dat William op de troon komt. Het land heeft geen republikeinse traditie, maar de onverschilligheid kan wel toenemen. Wat zeker is: de monarchie zal overeind blijven. De vraag is vooral hoe relevant ze blijft.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234