Zaterdag 19/09/2020

Taxshift

Dit is de taxshift voor 128.000 ouderen: 800 euro bruto pensioen meer, 50 euro netto minder

Beeld Thinkstock

Zo'n 128.000 gepensioneerden krijgen, dankzij de taxshift, een paar honderd euro meer brutopensioen, maar daar blijft netto niets van over. Integendeel: velen krijgen nog minder dan voorheen.

Netto 100 euro meer om de koopkracht te verhogen: dat was het adagium van de regering bij de taxshift. Die 100 euro - afhankelijk van je loon soms meer, soms minder - komt er grotendeels, maar alleen voor wie werkt.

"De koopkracht verhogen, daar klopt de regering zich voor op de borst. Maar voor gepensioneerden klopt dat lang niet altijd", zegt Niek De Meester, pensioenspecialist van OKRA. "De verhoging van de belastingvrije som wordt voor hen ongedaan gemaakt. En zij die geen belasting betalen, genieten niet van de hervorming van de fiscale tariefschijven."

Sterker nog, een groep van zo'n 128.000 gepensioneerden - mensen met een pensioen tussen 1.200 en 1.300 euro per maand - houdt ondanks een verhoogd brutopensioen dankzij de index en de welvaartsenveloppe netto nauwelijks iets over. Sterker nog, in een aantal gevallen hebben ze zelfs minder dan voorheen.

"Het meest perverse voorbeeld zien we in de toepassing van de bijkomende belastingvermindering. Dat is een bijzonder ingewikkelde fiscale constructie die nog te veel onder de radar blijft. Elke pensioenverhoging die voor de betrokken groep wordt doorgevoerd, wordt grotendeels wegbelast: het is niet meer dan een zuivere broekzak-vestzakoperatie", zegt De Meester.

De federale regering is zich intussen bewust van het probleem. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een wetsontwerp klaar dat moet voorkomen dat mensen wel degelijk minder pensioen krijgen. Met daarbij de belofte dat de voorgestelde wijziging slechts een voorlopige regeling is. "De regering heeft zich voorgenomen om een grondigere oplossing voor de belastingvermindering voor pensioenen uit te werken in het kader van de begroting van 2018."

Dat is voor OKRA niet voldoende, zegt De Meester: "Gepensioneerden zullen er in de toekomst dan wel niet langer op achteruit gaan, maar deze groep geniet nog altijd niet van een degelijke koopkrachtverhoging. De fiscale afroming moet gewoon verdwijnen."

Kind van de rekening

Vooral mensen met de laagste pensioenen zijn wel vaker het kind van de rekening, stelt OKRA vast. "Bij de aankondiging van de taxshift in 2015 beloofde de regering sociale correcties voor de gepensioneerden. Uiteindelijk ging het in twee keer over 50 miljoen euro, of telkens een verhoging van 2 procent van de minimumpensioenen, en dan nog enkel voor wie 45 jaar heeft gewerkt. Dat is voor amper 11 procent van de gepensioneerden het geval - in de praktijk gaat het dan vooral over mannen", zegt De Meester.

"Nog een paar voorbeelden. Bij de indexsprong van 2015 zouden er nog eens voor 127 miljoen euro extra sociale correcties komen, maar die zijn nooit uitgekeerd. Al die miljoenen zijn geïnvesteerd in de fiscale werkbonus, wat leuk is voor de werkende bevolking maar gepensioneerden niets oplevert. In maart 2015 kende de regering de welvaartsenveloppe voor 100 procent toe, maar bij het begrotingsakkoord van oktober 2016 wordt beslist voor de komende twee jaar maar 75 procent van de enveloppe ter beschikking te stellen: dat is een besparing van 161 miljoen euro op de kap van de laagste uitkeringen en pensioenen.

"Bij het zomerakkoord dit jaar keurde de regering dan weer de verhoging van 0,7 procent voor de minimumpensioenen goed, maar enkel voor mensen die een volledige loopbaan van 45 jaar hadden. Maar wie betaalt er ook een hogere btw en taksen die de taxshift financieren? Juist, de gepensioneerden. Zonder dat ze netto meer overhouden, dus."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234