Woensdag 14/04/2021

Interview

Dit is de man die de onwaarheden van de Wetstraat doorprikt

Ben Segers. Beeld Bas Bogaerts
Ben Segers.Beeld Bas Bogaerts

Ben Segers lijkt wel de leugendetector van de Belgische politiek. Als jurist bij de sp.a-studiedienst doorprikte hij deze week onjuistheden van N-VA'ers Zuhal Demir, Liesbeth Homans en Theo Francken.

Wat vindt u de meest flagrante leugen die u hebt kunnen blootleggen?

"Wat minister Homans zei over de studie van Unia, vind ik de grootste fout. Zij beweerde dat het Gelijkekansencentrum verzweeg dat allochtone ouders minder graag een schoonkind met een andere huidskleur hebben dan autochtone ouders. Dubbel onwaar. Eén: Unia verzweeg die studie niet. Twee: het is in die studie net omgekeerd. Ouders van vreemde origine hebben er minder moeite mee dat hun kind met een partner met een andere huidskleur trouwt."

Kun je over cijfers niet altijd discussiëren?

"Soms, maar hier niet. N-VA zegt dat feiten vatbaar zijn voor interpretatie, maar heeft pertinent onware zaken verkondigd. Bij Zuhal Demir werd het grotesk toen ze iedereen opriep 'het magische cijfer' van de 18 procent dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt bij Unia te vinden. Wel, die vond ik na twee muisklikken op de website en één deling."

"Het kan anders. Zo had ik opgemerkt dat het niet kon dat de gemeentelijke verblijfsretributie in Antwerpen (de zogenaamde vreemdelingentaks, TP) 7 miljoen euro zal opleveren. Volgens mijn berekeningen kan dat in heel België niet meer dan 2 miljoen euro zijn. Toen ik Theo Francken dat meldde, heeft hij toegegeven dat hij zich vergist had en me zelfs bedankt."

Op Twitter reageert u altijd onderkoeld, puur op de feiten. Zijn dat orders van de partij of ligt dat in uw aard?

"Beide. Met mijn collega's van de studiedienst trekken we alle mogelijke feiten na, en zetten ze op de blog #deFeiten. Daar hebben we bewust voor gekozen. En er is een constante wisselwerking met de parlementsleden."

Heeft u voorbeelden?

"De Nederlander Flip van Dyke. Hij is gepensioneerd ambtenaar bij de Sociale Dienst en vlooit vier tot acht uur per dag asiel- en migratiestatistieken uit."

"Ik heb van mijn passie mijn job kunnen maken. Eerst ben ik bij Johan Vande Lanotte beland. Als jurist boog ik me bij hem over de laatste staatshervorming. Het gaf me een heerlijk gevoel complexe zaken tot in de details te doorgronden. Asiel en migratie raakt me meer, wat me extra bezeten maakt."

Moeten media meer aan factchecking doen?

"Zeker. Vroeger gebeurden ideologische discussies altijd op basis van feiten. Nu zijn er eerst discussies over die feiten zelf. De klassieke media moeten de foute frames van de politieke partijen vaker herkadreren. Ik hoop dat deze week voor een kantelpunt heeft gezorgd."

Krijgt u veel tegenkanting op de sociale media?

"Ik krijg vooral veel vragen van gewone burgers. Afgelopen zondag heb ik echt moeten vragen of zij even geduld konden oefenen. De baggeraars negeer ik gewoon."

Wilt u ooit op het voorplan treden?

"Uitsluiten doe ik het niet, maar ik ben geen goede generalist. Ik zou alles 100 procent willen beheersen voor ik zo'n stap durf te zetten. De feiten zijn meer mijn ding, maar dat hebt u vast al gemerkt. (lacht) Ik ben wel altijd rood-groen geweest: Groen stijgt, zeker in asielzaken, veel minder boven de emotionaliteit uit. Onze oplossingen zijn saaier, maar beter."

Krijgt u thuis eigenlijk nooit klachten dat u te vaak met factchecks bezig bent?

"De meeste vragen van Twitter-volgers heb ik zondag vanuit de zoo van Antwerpen beantwoord. Gelukkig wonen we om de hoek, en zal ik het nog goedmaken bij mijn zoontje. Ik denk niet dat we te weinig gaan: hij is nog geen drie en kent al de verschillende antilopen uit elkaar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234