Donderdag 22/04/2021

Dit is de kwelduivel van François Hollande

"Mijn ogen zijn open gegaan: we leven in een dictatuur."Beeld Belga

Het leven van David Van Hemelryck heeft maar één doel: François Hollande eigenhandig uit het Elysée pesten, en liefst zo snel mogelijk. Daarvoor is geen middel te verregaand, geen revolutie te revolutionair. "Frankrijk is een dictatuur."

Het waren hallucinante beelden die David Van Hemelryck na zijn 'stunt' van dinsdag op YouTube zette. Op een privéluchthaventje in de buurt van waar Hollande een speech aan het geven is, zit hij klaar in zijn sportvliegtuigje om op te stijgen. Tot de gendarmerie hem in de smiezen krijgt, en om zijn identiteitskaart vraagt.

"Wat is uw motief om me te controleren?", blaft hij een verbouwereerde agent toe. "U schendt artikel 432-4 van het strafwetboek. Roep je overste maar om je te helpen." Dat ze een toelating hebben om hem aan de grond te houden, probeert de agent nog. Maar weg is David Van Hemelryck.

Luttele momenten later ziet heel tv-kijkend Frankrijk zijn vliegtuigje door hun beeldscherm zoeven, met de gigantische spandoek erachteraan. En dat terwijl Hollande eer betuigt aan de gesneuvelden van de Groote Oorlog. Het land is in shock.

"Er is niet alleen de stilte om eer te betuigen aan onze gestorven voorouders", vertelt Van Hemelryck een paar dagen later. De mediastorm is nog lang niet gaan liggen, maar hij heeft geen spijt. "Ik begrijp de negatieve reacties, maar Frankrijk moet wakker worden. Een revolutie voltrekt zich niet in suffe salons."

"Hollande is een ondemocratische alleenheerser"

David Van Hemelryck was dinsdag niet aan zijn proefstuk toe. Al sinds begin 2013 heeft hij maar één missie: de Franse president het leven zo zuur mogelijk maken. Het begon voor de praktiserende katholiek allemaal tijdens één van de betogingen van de 'Manif pour tous'-beweging, die zich kant tegen de legalisering van het homohuwelijk.

"De politie gebruikte buitenproportioneel geweld, en sloot vreedzame manifestanten zonder enige reden op", aldus Van Hemelryck, wiens vader Belg was tot hij zijn nationaliteit opgaf om in het Franse leger te gaan. "Toen zijn mijn ogen open gegaan: we leven in een dictatuur, met aan het hoofd François Hollande als ondemocratische alleenheerser."

Van Hemelryck is geen dorpsgek. Hij studeerde aan de prestigieuze 'École Polytechnique', kweekvijver voor de Franse wetenschappelijke elite. Hij was lange tijd consultant en stampte als professionele piloot succesvol een eigen bedrijf uit de grond. Hij is vriendelijk ("behalve tegen het gezag"), afgeborsteld zelfs, op het hoogdravend intellectuele af.

Maar zijn carrière heeft hij tijdelijk aan de kant geschoven. Hij leeft voltijds voor 'Hollande démission', zoals de 34-jarige Van Hemelryck zijn organisatie heeft gedoopt. Hij heeft er naar eigen zeggen al meer dan 45.000 euro in gestoken.

De klok rond tuft hij rond in zijn 'Hollandette', een autootje vol met slogans tegen de Franse president, vliegt hij met zijn vliegtuigje - inclusief 23 meter lange spandoek - langs de Franse kusten en probeert hij de president zo veel mogelijk te saboteren.

Links en rechts tegen Hollande

Zo was het onder zijn impuls dat honderden mensen precies een jaar geleden tijdens Wapenstilstand op de Champs Elysées Hollande uitjouwden, en daarmee wereldwijd het nieuws haalden. De Franse president stond er wat bedremmeld bij en keek ernaar.
Al wie de afgelopen maanden door de straten van Parijs gelopen is, is ongetwijfeld al eens één van zijn typische stickers tegengekomen, waarop Hollande staat afgebeeld met een rode balk over zijn ogen met de boodschap: 'Dégage!'. Dat is zeker niet het werk van Van Hemelryck alleen.

Zijn kruistocht tegen de Franse president vindt een opvallend groot publiek van gelijkgezinden. Hij heeft een half miljoen volgers op Facebook, en zijn filmpjes verzamelen honderdduizenden views. "Iedereen, van links tot rechts, is tegen Hollande", zegt Van Hemelryck, die naar eigen zeggen geen politieke kleur heeft. "Slechts 13 procent van de Fransen steunt hem" (intussen al terug iets meer, MV).

Als Hollande niet snel aftreedt, moet er een vreedzame revolutie komen, meent Van Hemelryck. "Zoals bij Gandhi, de val van de Muur of Solidarnosc. Maar eerst moet het volk gemobiliseerd worden."
En daarvoor heeft hij de media nodig. Tijdens zijn vlucht dinsdag tweette hij live vanuit de lucht, en weinige tijd later zat hij in de studio van France 5. De grootsprakerige Van Hemelryck is een graag geziene gast in de Franse pers.

Meer dan eender wie symboliseert hij het protest tegen de president en 'het systeem'. "Ik zet de strijd verder. Met de collectieve moed van alle Fransen als kapitaal en burgerlijke ongehoorzaamheid als wapen."

Wat voorafging

Afgelopen dinsdag - op Wapenstilstand - wijdde de Franse president François Hollande nabij Arras, in het noorden van Frankrijk, een gloednieuw herdenkingsmonument in. Het grootse internationaal gedenkmonument van Notre-Dame-de-Lorette brengt hulde aan de 580.000 soldaten van alle nationaliteiten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de regio sneuvelden.

Toen Hollande al een eind door zijn ingetogen speech was, steeg er plots een luid geronk op. Boven het hoofd van de Franse president vloog een sportvliegtuigje voorbij. Erachter een levensgrote banner met maar één boodschap: "Hollande démission". En erin David Van Hemelryck, een 34-jarige intellectueel die al anderhalf jaar lang de gesel is van François Hollande.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234