Zondag 08/12/2019

Dit is de journaliste door wie Donald Trump "ziekelijk geobsedeerd" is

Beeld AP

Donald Trump drijft zijn vete met Fox News-journaliste, Megyn Kelly, ten top. Hij blijft zijn gal maar spuwen op de knappe tv-persoonlijkheid met kinderlijke tweets. Zo noemt hij haar onomwonden "gekke Megyn Kelly". Allemaal omdat Kelly het had aangedurfd om Trumps lange reeks vrouwonvriendelijke uitspraken in vraag te stellen. Sindsdien doet hij niet anders dan keer op keer bevestigen wat hem verweten wordt. Fox verdedigt zijn anker vurig.

Het is geen geheim dat de conservatieve nieuwszender Fox eerder het republikeinse kamp genegen is dan het democratische. Maar van de mogelijke republikeinse presidentskandidaat Donald Trump moeten ook zij niet weten. Dat heeft onder meer te maken met de onophoudelijke twitteraanvallen van Trump op Fox' nieuwsanker Megyn Kelly. In zijn laatste tweet over haar gisteren zegt hij: "Als zotte Kelly het niet zoveel over mij zou hebben in haar vreselijke show, zouden de kijkcijfers kelderen. Ze is zo middelmatig, op vele vlakken".

Vrijdag riep hij zelfs carrément op om haar programma te boycotten. "Nooit waard om te bekijken, altijd maar op Trump schieten. Ze is ziekelijk en de meest overschatte persoon op tv", tweette hij. Daags tevoren: "De erg overschatte en zotte Kelly klaagt altijd maar over Trump en toch wijdt ze haar programma aan mij. Focus op anderen, Megyn!"

Wat is haar 'misdaad'? In augustus maakte Megyn Kelly tijdens het eerste republikeinse debat een overzichtje van de beledigende uitspraken van Trump aan het adres van vrouwen. "U noemde vrouwen die u niet moet dikke varkens, honden, slonzen en walgelijke dieren. Over een kandidaat in 'Celebrity Apprentice' zei u ooit dat het een mooi gezicht zou zijn om haar op haar knieën te zien. Lijkt u dat het juiste temperament van een man die we tot president zouden moeten verkiezen?"
Lees hieronder verder.

Beeld AP

Dat kon Trump niet over zijn kant laten gaan. Het ging van 'bimbo' hier en van 'lichtgewicht' daar op Twitter. "Ik respecteer haar niet als journaliste, ze is zwaar overschat", klonk het samenvattend. Hij insinueerde ook dat zij haar lastige vraag op hem had afgevuurd toen ze haar maandstonden had. "Je kon zien dat er bloed uit haar ogen kwam. Er liep bloed langs alle kanten uit haar." Hij weigerde daarna deel te nemen aan het tweede debat op Fox eind januari dat opnieuw gemodereerd werd door Kelly.

Fox steunt het tv-anker. "De giftige aanvallen van Donald Trump op Megyn Kelly en zijn extreme, ziekelijke obsessie met haar zijn beneden alle waardigheid van een presidentskandidaat die het hoogste ambt in dit land ambieert. Megyn is een voorbeeldige journaliste en een van de belangrijkste ankers van de VS. We zijn uiterst trots op haar fenomenale werk en we blijven haar ten volle steunen, dwars door Trumps dagelijkse en eindeloze bombardementen van grove en seksistische verbale aantijgingen heen."

Trump en Kelly hebben elkaar sinds augustus nog maar één keer persoonlijk ontmoet. Dat was eerder deze maand in Detroit tijdens een nieuw republikeins debat. Over de insinuaties van fraude met zijn Trump University, zei hij: "We halen een tevredenheidsscore van 98 procent. Het Better Business Bureau geeft ons een A en de mensen zijn content." Maar Kelly sloeg terug met de harde feiten: "De score van het BBB was een D-, een gevolg van het aantal klachten dat binnenliep. Een groep van 5.000 mensen diende klacht in." Ze las voor uit een vonnis: "Slachtoffers van oplichters bezingen vaak de lof van de daders tot ze beseffen dat ze afgezet zijn." Trump kon alleen maar uitbrengen: "Ach wat, we zullen wel zien wat er in de rechtbank gebeurt."
Lees hieronder verder.

Beeld Getty Images

Wie is die Megyn Kelly? Kelly is een 45-jarige succesvolle advocate uit New York, met Italiaanse (langs moederskant) en Iers (langs vaderskant) roots. Sinds 2003 werkt ze als journaliste voor televisie. Vanaf 2004 voor Fox. Een "groot talent", maar ook zelf niet vrij van uitschuivers. Zo moest ze in 2013 haar stelling als zou Jezus blank geweest zijn twee dagen later herroepen. Een jaar eerder haalde ze zelf het nieuws de presidentsverkiezingen. Fox News riep toen al redelijk snel Barack Obama als winnaar uit, op basis van de eerste resultaten. Toen Karl Rove daar kanttekeningen blij plaatste, vroeg Kelly hem: "Is dit nu republikeinse wiskunde van uwentwege om uzelf beter te doen voelen? Of klopt het wat u zegt?"

Megyn Kelly is populair en van vele markten thuis. Zo verschijnt er dit jaar nog een roman van haar bij de beroemde, grote uitgeverij HarperCollins. In 2014 haalde ze de top 100 van Time met de meest invloedrijke personen op aarde en vorige maand prijkte ze op de cover van Vanity Fair. Met haar tweede man, Douglas Brunt, heeft ze drie kinderen. Politiek gezien beweert ze neutraal te zijn en in het verleden al zowel op de Democraten als op de Republikeinen te hebben gestemd.

Dinsdag kan Trump een belangrijke stap zetten op weg naar het Witte Huis. Dan is Arizona aan de beurt, waar hij in één slag alle 58 afgevaardigden kan binnenhalen voor de nationale conventie van de Republikeinen. Die moet uiteindelijk beslissen wie er hun presidentskandidaat wordt. Als het Donald Trump wordt, dan zal die meer dan waarschijnlijk nooit Megyn Kelly's stem krijgen.

Beeld AFP
Beeld Photo News
Fox-moderatoren Bret Baier, Megyn Kelly en Chris Wallace tijdens het eerste republikeinse debat in augustus vorig jaar in Cleveland. Beeld AP
Megyn Kelly en haar man Douglas Brunt op de Oscarparty van Vanity Fair. Beeld Photo News
Beeld Vanity Fair
Beeld AFP
Voor het tweede debat van de Republikeinen op 28 januari in Des Moines (Iowa) kwam Trump niet opdagen. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234