Maandag 14/10/2019

DMens

Dit is de 10-jarige Rudi Vranckx van Palestina

De Palestijnse 'burgerjournaliste' Janna Jihad Ayyad Beeld RV

Waar ligt een 10-jarig kind in Vlaanderen wakker van? Laat ons hopen van partijtjes voetbal, Barbiepopverzamelingen en saaie lessen wiskunde. Niet van flitsgranaten, nachtelijke raids en verlies van dierbaren. Voor de Palestijnse 'burgerjournaliste' Janna Jihad Ayyad (10) is dat even anders.

Op de Westbank begint de ellende voor Janna en honderdduizenden Palestijnen elke dag opnieuw. Door checkpoints zien te komen, het geweld van de kolonisten trotseren: de wereld is misschien aan de Israëlische bezetting gewend geraakt, voor Janna went het nooit.

Daarom heeft het kind haar een unieke missie eigengemaakt: als piepjonge journaliste berichten over het leven van elke dag in de Palestijnse gebieden. Én de internationale gemeenschap herinneren aan de wantoestanden waarmee de bevolking dagelijks geconfronteerd wordt.

"Anderhalf jaar geleden was ik op een protestmars met Palestijnen en internationale vredesactivisten en het viel me toen op dat er bitter weinig journalisten aanwezig waren. 'Goed', dacht ik. 'Als slechts een schare media onze boodschap wil vastleggen en verspreiden, dan doe ik het toch gewoon zelf?' Zo ben ik in mijn rol als nieuwsverslaggever gerold", zegt Janna aan online nieuwsmedium VICE.

Een doetje is 'Janna zonder Vrees' niet: haar video's tonen Palestijnen die aan checkpoints worden vastgehouden, protesten en vijandelijkheden tegen kinderen. Ook gaat ze de confrontatie aan met Israëlische soldaten en bericht ze zonder verpinken over begrafenissen in Nabi Saleh, haar dorp op de Westbank. Zoals die van haar neef Mustafa en nonkel Rushdie die bij een aanval zijn omgekomen.

Veel heeft Janna daar niet voor nodig. Gewapend met een videocamera en accounts op verschillende sociaalnetwerksites jaagt Janna straffe verhalen na: "Mijn camera is mijn wapen. Wat zeg ik? Mijn camera is sterker dan een wapen. Ik kan volgers een boodschap brengen en zij kunnen het aan anderen tonen."

De journalistieke krachttoer van het meisje past binnen een opvallende trend dat steeds meer activistische Palestijnen zelf journalistiek gaan beoefenen, bijvoorbeeld door aanvaringen met Israëlische soldaten te filmen en online te plaatsen.

'Gebrainwasht kind'

Schattiger dan deze 'jonge Rudi Vranckx' lijkt het niet te worden, toch is Janna geen onbesproken blad. Terwijl het internet voor de Palestijnse smelt en haar video's massaal gedeeld worden, doen Israëli's haar af als een 'gebrainwasht kind dat terreurpropanda verspreidt'.

Door een incident op de Tempelberg, een heilige plek voor zowel joden als moslims, is het Israëlisch-Palestijns conflict sinds oktober vorig jaar opnieuw springlevend. Palestijnen counteren aanvallen in de vorm van steekpartijen, uitgevoerd door 'lone wolves' die in de Israëlische steden willekeurige slachtoffers maken met messen, schroevendraaiers of andere voorwerpen. De meeste daders zijn twintigers.

Israël vermoedt dat Palestijnse jongeren radicaliseren door toedoen van islamistische organisaties op sociale media. Janna, een heuse adept van Facebook, Twitter en het onder jongeren immens populaire Snapchat, is volgens hen dan ook een gemakkelijk doelwit van die online radicalisering.

Ook het feit dat Janna familie is van Bassem Tamimi, de beruchte leider van een Palestijnse verzetsbeweging en meermaals gearresteerd voor het oproepen tot geweld, doet haar geloofwaardigheid geen goed.

En dan zijn er nog meer existentiële vragen: iemand die zelf in conflictgebied opgroeit, kan toch nooit neutraal zijn? Hoe kan zij überhaupt een journaliste worden genoemd?

Janna zal het alleszins niet aan haar hart laten komen. Zij droomt al luidop van een job bij nieuwszenders CNN of FOX News: "Als media niet genoeg over Palestina berichten, dan zorg ik wel voor verandering van binnenuit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234