Eurostadion
"Dit is competitievervalsing"
Bart Verhaeghe doet dezer dagen niet alleen aan De Keersmaecker-'bashing', hij kan het ook niet laten om zwaar uit te halen naar Anderlecht en de stad Brussel. De voorzitter van Club Brugge toonde zich in 'De Zevende Dag' snoeihard voor het akkoord rond het Eurostadion.
Zoals u al kon lezen, is er een akkoord tussen Anderlecht, de stad Brussel en bouwheer Ghelamco om een nieuw Eurostadion neer te zetten. Daar zal paars-wit vanaf 2019 zijn thuiswedstrijden voor 60.000 toeschouwers spelen. Zeer opvallend daarbij is dat de jaarlijkse huurprijs die Anderlecht moet betalen - rond de 10 miljoen euro - niet officieel werd bekendgemaakt en dat de stad Brussel elk jaar 4 miljoen euro bijlegt om het stadion rendabel te houden. Eerder werd altijd verklaard dat er geen overheidssteun zou komen.
En daar stoort Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zich geweldig aan. "In tegenstelling tot wat Roger Vanden Stock (Anderlecht-voorzitter, red.) zegt, zal hij het huurbedrag wel kenbaar moeten maken", klonk het in 'De Zevende Dag'. "Natuurlijk gaat dat de gemeenschap aan, want er zit overheidsgeld in het project. Elke voetballiefhebber wil toch dat wij een eerlijke competitie hebben. Als blijkt dat er overheidsgeld wordt aangewend om een professionele voetbalclub te steunen, dan is dat een aanfluiting voor de vijftien andere ploegen."
En Verhaeghe ging door. "De Brusselse politici hebben herhaaldelijk gezegd dat er geen overheidsgeld was om in het stadion te investeren. Maar nu blijkt opeens dat er gedurende dertig jaar jaarlijks 4 miljoen euro komt. Dat staat in schril contrast met de 8 miljoen euro die de Vlaamse overheid eenmalig kan aanwenden voor alle nieuwe stadions. Bovendien worden ook de omgevings- en infrastructuurwerken voor 250 miljoen euro door de stad gedragen.
Jaarlijks 4 miljoen euro
"Dat die 4 miljoen ook werd betaald voor het Koning Boudewijnstadion (dat in 2020 wordt afgebroken, red.) is een totaal ander verhaal. Dat wordt enkel gebruikt voor de Rode Duivels. Maar met een profclub is dat competitievervalsing. Ik vind dat bedrag trouwens hallucinant hoog. Als het stadsbestuur voor vier miljoen activiteiten moet zoeken om het rendabel te houden, wens ik hen veel geluk. Dat zal zeer moeilijk zijn. Ik leid er dus uit af dat het een bedrag is om de huurprijs lager te maken dan dat het economisch zou moeten zijn."
Meermaals volgde een zucht. "Ik zie dat mijn open brief van december 2013 stilaan bewaarheid wordt. Niet alleen rond de mistoestanden bij de bond, maar ook dus wat betreft het nationaal stadion. De Rode Duivels en de bond zijn misbruikt, want het gaat finaal niet over een nationaal stadion, maar gewoon over een Anderlecht-stadion. Waarom hebben ze dat niet van bij het begin gezegd? Wees open en correct, dan was er geen probleem geweest."
Dat Club zelf steun zal krijgen voor zijn nieuw stadion - onder meer van de stad Brugge en door verkoop van de gronden waar nu het Jan Breydelstadion staat - ontkent Verhaeghe overigens ten stelligste. "Club heeft trouwens nooit de Rode Duivels gebruikt om een stadion te realiseren. Ik betreur ten stelligste dat men twee jaar lang een hele camouflageactie opgezet heeft. Zeker nu blijkt dat de Rode Duivels niet in dat stadion zullen spelen. Er is vanuit de bond immers geen enkel engagement gedaan voor de huur van een nationaal stadion. Bij de meerderheid van de clubs is de visie dat de Duivels zullen spelen in verschillende nieuwe en moderne stadions zoals dat van Gent, en hopelijk straks ook Luik, Brugge en nog andere."
Verhaeghe wilde trouwens niet zomaar als een gefrustreerde tegenstander overkomen. "Ik juich absoluut toe dat er een nieuw stadion komt. Alleen moeten we allemaal dezelfde regels volgen en dat is hier niet het geval."
Overigens kondigen er zich behalve de Club-preses nog obstakels aan. De kans is groot dat de bouwvergunning, die deze zomer zal worden aangevraagd bij de Raad van State, wordt aangevochten door buurtcomités die zich verzetten tegen de komst van het stadion op parking C, wat grondgebied Grimbergen is.