Zaterdag 27/02/2021

Bijgedachte

Dit is assisen op z'n akeligst

Bernard Wesphael. Beeld BELGA
Bernard Wesphael.Beeld BELGA

Journalist Douglas De Coninck volgde het proces-Wesphael voor De Morgen.

Het beeld dat me van dit proces altijd zal bijblijven was er één op een donderdagavond, rond tien uur 's avonds, die eerste week. Er werd een uitvergroting van de gescheurde lever van Véronique Pirotton geprojecteerd op een scherm. Met meer dan honderd mensen, journalisten en andere nieuwsgierigen, zaten we te staren naar de lever van een dode vrouw.

Douglas De Coninck. Beeld Wouter Van Vooren
Douglas De Coninck.Beeld Wouter Van Vooren

De lever was tijdens de autopsie uit het lichaam gehaald, in een recipiënt neergelegd en gefotografeerd zodat we er nu allemaal een goed beeld van konden hebben. Ik kan enkel voor mezelf spreken, maar voor mij was het mijn eerste lever. Geen idee waar je op moet letten.

"Kijk, bloedplekken", zei de Brugse dokter Hubert Flore. "Deze bloedplekken wijzen duidelijk op geweld, wellicht met een stomp voorwerp. Misschien een kniestoot."

"Maar neen", klonk daar opeens de stem van de door de verdediging ingehuurde professor Jean-Pol Beauthier, de man bij wie pathologen in ons land hun ultieme examen moeten afleggen. "Er is te weinig bloeddebiet. Wat we hier zien is een bekend gegeven in de pathologie. Als het een kniestoot zou zijn geweest, dan zou je dat direct herkennen, dan zou je veel méér bloed zien en dan zouden we meteen ook de doodsoorzaak van mevrouw Pirotton hebben kunnen benoemen. De verwondingen aan deze lever zijn perimortem toegebracht als gevolg van de reanimatie."

Perimortem? Ik wist niet eens dat het woord bestond.

Terwijl deze discussie onder pathologen werd beëindigd zonder zoiets als een conclusie, ontkiemde er een nieuwe tussen toxicologen Jan Cordonnier en Jan Tytgat. In het lichaam van Véronique Pirottton was 0,56 milligram Citalopram aangetroffen en volgens Cordonnier, ingehuurd door het parket, was die dosis "niet toxisch". Waarop Jan Tytgat zijn concullega vroeg of die dan niet de British Medical Journal van 1998 had gelezen. "Daar staat duidelijk, en dat hoort u toch te weten, dat Citalopram vanaf 0,4 milligram toxisch is."

Uiteraard. Parate kennis. Wij verslinden allemaal maandelijks British Medical Journal.

De zaal zat bomvol, zoals bijna elke keer, die nacht van de gescheurde lever. Allemaal mensen die hun hele sociale leven on hold hadden gezet en met boterhammetjes en thermossen van god weet waar waren gekomen om in een rechtszaal te staren naar een gescheurde lever. Of naar foto's van het half naakte lichaam, op de vloer in de badkamer van kamer 602 in hotel Mondo. Die waren er ook.

Eén conclusie kun je al trekken: dit is assisen op z'n akeligst. De wetsgeneeskunde heeft in deze zaak niet eens een doodsoorzaak kunnen definiëren. Men vraagt 12 mensen om te oordelen op basis van hun gevoel, hun "intieme overtuiging". Bernard Wesphael is tijdens deze drie weken net als Els Clottemans na de zogeheten parachutemoord (wás dat wel een moord?) naar de slachtbank geleid zonder bewijs.

Laat dit alsjeblief de laatste keer zijn dat hersenchirurgen halfweg hun debat de scalpel in handen geven van de poetsvrouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234