Vrijdag 09/12/2022

Standpunt

Dit informeel en redelijk spontaan gegroeide protest doet deugd aan het hart

null Beeld Eva Beeusaert
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Vertolken de burgers, die zich in een netwerk verzameld hebben om tijdelijk onderdak te bieden aan gestrande migranten, de soevereine wil van de meerderheid der Belgen? Waarschijnlijk niet.

Zullen die burgers, die hun solidariteit illustreerden met een mensenketting aan station Brussel-Noord, erin slagen het beleid te doen omkantelen? Waarschijnlijk niet.

En toch doet dit informele en redelijk spontaan gegroeide initiatief deugd aan het hart. Het gaat om activisten, roepen ze bij de partij van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. En dan?

Geen scheldwoord

Burgeractivisme is geen scheldwoord in een democratie. Misschien is er nog een Catalaan in de buurt om daarover een opfriscursusje te organiseren. Veel meer dan gebruikmaken van hun grondwettelijke recht op vrije vereniging en vrije meningsuiting doen die zogenaamde ‘activisten’ niet. Wat wil de regering tegen hen ondernemen? Na een identificatiemissie van het Sudanese regime de Guardia Civil naar hier halen?

Met hun mensenketting en opvangactie herinneren de betrokken burgers er ons aan dat een ‘sociaal netwerk’ meer kan betekenen dat een resem virtuele vind-ik-leukjes. Klein, geweldloos verzet kan een doeltreffende tegengewicht vormen voor een staat die zijn macht te assertief ontplooit.

In het asielbeleid is zo’n tegenmacht welkom. Door consequent de blik op migratie te vernauwen tot misbruik, illegaliteit, overlast, criminaliteit of zelfs terreurdreiging pogen leden van de huidige regering de kijk op migranten van menselijkheid te ontdoen. De enige goede migrant schijnt nog een teruggestuurde migrant te zijn. Efficiëntie is het enige resterende beleidscriterium: hoeveel mensen zijn er tegengehouden? Hoeveel zijn er uitgewezen?

Dan is een tegengeluid welkom.

Aanzuigeffect

Snel zal nu het verwijt komen dat wie aan het Noordstation komt helpen voor open grenzen pleit. Alsjeblieft, zeg. Kan het niveau van het intellectuele debat weer wat omhoog?

Er zijn goede redenen om strikte grenzen te blijven opleggen aan het opvangbeleid voor migranten. Het behoud van ons gesloten systeem van sociale zekerheid is het voornaamste argument. Maar de impact van ongeregelde migratie op dat systeem is vooralsnog bescheiden.

Natuurlijk dienen we uit te kijken voor aanzuigeffecten. Niemand wil een nieuw Calais. Maar een mensenketting heeft maar een minimale aantrekkingskracht.

Het grootste aanzuigeffect zit in de hypocrisie in het Beloofde Land. Zolang de Britten naamloze migranten blijven lokken naar de schimmige stookkamers van hun economie, zullen mensen hun leven blijven wagen voor die kans op geluk. Politieklopjacht noch mensenketting kunnen daar wat aan veranderen.

Lees ook: Burgerplatform voor vluchtelingen telt al meer dan 30.000 leden: "Dit was een les in humaniteit"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234