Woensdag 13/11/2019

cash for car

"Dit gaat om budget, niet om mobiliteit"

► File op de E17 in Zwijnaarde. Het valt te vrezen dat het mobiliteitsbudget dit niet meteen zal oplossen. Beeld Bas Bogaerts

Het mobiliteitsbudget is eindelijk een feit: wie zijn bedrijfswagen inlevert, krijgt extra loon - voor hetzelfde fiscaal interessante tarief als een auto, bovendien. Maar toch: "Hoeveel mensen gaan hier gebruik van maken? Weinig, vrezen we."

De invoering van zo'n mobiliteitsbudget ligt al lang op de tafel. Want voor de Belg is een bedrijfswagen ofwel een verworven recht, ofwel een argument bij sollicitaties. In 2016 alleen al kwamen er 20.777 bij, goed voor een totale vloot van 445.419 wagens. Bovendien rijden mensen met een bedrijfswagen dubbel zoveel als wie er geen heeft: 30.000 kilometer per jaar gemiddeld mét bedrijfswagens, tegenover 15.000 kilometer per jaar met privé-auto's. Met deze kanttekening: het aantal bedrijfswagens maakt 'maar' 7 procent uit van het totaal aantal auto's die in België ingeschreven zijn. Al dient het ook gezegd: in de ochtend- en avondspits staan beduidend meer bedrijfswagens dan mensen die met hun eigen autootje naar kantoor tuffen.

Dus is nu de vraag: zou u uw bedrijfswagen ruilen tegen extra geld, en met trein, tram, bus of fiets naar het werk pendelen? Want dat kan, of toch vanaf 1 januari volgend jaar. Dat besliste het kernkabinet van de regering-Michel gisteren. Om het concreet te maken: het maandelijkse bedrag dat u dat kan opleveren, zal tussen de 400 en de 900 euro schommelen, afhankelijk van het type wagen dat u hebt. Qua belasting verandert er niets. Het 'voordeel alle aard' blijft hetzelfde, en wordt bij uw belastbaar inkomen geteld.

Eerste stap

Het initiatief tot de invoering van een mobiliteitsbudget ligt bij de werkgever, de vraag om de bedrijfswagen in te ruilen voor cash moet van de werknemer komen. Ruilen kan alleen als beide partijen akkoord gaan. Er stelt zich wel een probleem dat nog niet uitgedacht is. Vaak krijgen werknemers bij wijze van loonsverhoging een duurdere bedrijfswagen: hoe dat nu moet, en of dat nog zal kunnen als de werknemer zijn auto heeft ingeleverd, is nog niet duidelijk. En zo klinkt er nog wel meer kritiek. "Dit initiatief is een belangrijke eerste stap, maar het mobiliteitsbudget dient nog verder te worden uitgewerkt, om bedrijven écht toe te laten de mobiliteit van hun werknemers in handen te nemen", zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld).

Ook Jef Van den Bergh (CD&V) blijft herhalen dat de ambitie hoger moet liggen. "Louter cash is het mobiliteitsbudget enkel... een budget. Wil men echt tot een volwaardig mobiliteitseffect komen, dan moet de focus absoluut op mobiliteit liggen, en niet op nettoloon." De vakbonden zijn evenmin te spreken over 'cash for car'. "Dit clasht met het unanieme advies van de sociale partners en dus met een visie op mobiliteit en klimaatinspanningen. Met dit voorstel gaan mensen een minder prestigieuze wagen aanschaffen die even vervuilend is. Het idee van de duurzame, multimobiele werknemer is helemaal weg", zegt Mario Coppens van de liberale vakbond ACLVB.

Kortere files?

Of dit mobiliteitsbudget de files zal verkorten, valt te betwijfelen, klinkt het bij Touring. "Mensen worden nog altijd onvoldoende aangezet om te kiezen voor ándere manieren om zich te verplaatsen", reageert woordvoerder Danny Smagghe. "We vrezen dat weinig mensen zullen kiezen voor extra loon in plaats van een bedrijfswagen. Want er zijn gewoon onvoldoende alternatieven om even comfortabel van thuis naar het werk te pendelen. Zeker wie van thuis geen vlotte aansluiting met het openbaar vervoer heeft, is nog altijd geneigd om met de auto naar kantoor te rijden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234