Woensdag 21/04/2021

'Dit fucking geld is van mij'

Met zijn ambassadeurschap voor Unicef verrijkt David Beckham vooral zichzelf, zo lijkt op te maken uit e-mails die opdoken via het datalek Football Leaks. Beckham is volgens zijn medewerkers uit op 'een aureool-effect' dat hem 'enorme inkomsten' oplevert.

Het laatste seizoen van David Beckham (41) als profvoetballer dateert van vier jaar geleden, maar vandaag verdient hij meer dan destijds bij Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy, AC Milan of PSG. Hij heeft een contract voor het leven ter waarde van 149 miljoen euro bij Adidas en leent verder zijn gezicht aan onder meer het horlogemerk Breitling en Sky Sports. Zijn actuele vermogen wordt geschat op 335 miljoen euro.

Sinds 2005 is hij ook internationaal ambassadeur voor het kinderfonds Unicef. Maar niet altijd van harte, zo valt op te maken uit een aantal e-mails.

Beckham in Cambodja

Op 15 juni 2015 bracht Beckham een bezoek aan een schooltje voor slachtoffers van seksueel geweld in het Cambodjaanse Siem Reap. Enkele dagen later ontving Unicef van DB Ventures, het bedrijf van Beckham, een rekening van 7.993 euro voor een businessclassvlucht vanuit Londen. Dat is gebruikelijk en ook zo afgesproken met Unicef. Alleen stond het deze keer vast dat Beckham deze vlucht niet zou nemen. Hij was met een privéjet van sponsors om andere redenen naar Cambodja gekomen en deed het bezoek aan Siem Reap tussendoor.

Het bezoek aan Siem Reap mocht maar een dag duren en een van de mails laat zien dat Beckham het door Unicef geboekte vijfsterrenhotel te min vond.

Toen Unicef-relatiemanager Chloe Edwards, het vaste contact met de goodwill ambassadors, bezwaar maakte tegen terugbetaling van een niet-geboekt ticket, mailde DB Ventures: "Er is een voorziening in de overeenkomst voor DB's reizen, en die is 1 x businessclass retour voor alle veldbezoeken. We zullen altijd doen wat we kunnen om kosten bij Unicef weg te houden, maar ik moet in rekening kunnen brengen wat er is afgesproken."

In een aantal mails maken adviseurs van Beckham geen geheim van de ware motivatie van Beckham om voor Unicef de wereld rond te reizen om projecten te bezoeken. "De positieve pr creëert een aureool-effect", schrijft een van hen. Het werk voor Unicef levert "enorme inkomsten op", mailt een ander.

Beckham zelf lijkt vooral bezig met de ridderorde waar hij al jaren aanspraak op meent te maken. In een door The Sun geopenbaarde mail windt hij zich op over de titel van officier in de Orde van het Britse Rijk (OBE) die de zangeres Katherine Jenkins in 2013 te beurt viel: "Een OBE voor Katherine Jenkins, waarvoor? Om wat te zingen tijdens het rugby, de troepen te gaan bezoeken en coke te snuiven, wat een fucking joke."

Het imago van Beckham, de familyman geworden vedette die zijn afkomst niet verloochent en zich wereldwijd inzet voor kinderen, is bedacht door de sportmakelaar Simon Oliveira, al jaren zijn voornaamste adviseur. Na de strubbelingen over de reis naar Cambodja uitte die zijn onrust tegenover DB Ventures: "We moeten zeker weten dat hij belangstelling en toewijding toont."

Pissig

In februari 2015 richtte Beckham met Unicef het 7 Fund op, om geld in te zamelen voor kinderen die slachtoffer zijn van ziekte of geweld. Hij beloofde bij de start een donatie van 1,5 miljoen dollar, maar toen Unicef in augustus nog geen geen cent had gezien, kwam een nieuwe mailconversatie op gang.

Simon Oliveira schreef: "Zoals je weet moeten we dringend bedenken hoe we inkomsten aan het 7 Fund gaan leveren. Veel projecten wachten wanhopig op hun eerste geld en om eerlijk te zijn is Unicef geduldig, en dringen ze niet te hard aan." Beckham, kort daarvoor nog op zijn belofte aangesproken door Chloe Edwards, reageerde: "Chloe vroeg het me op de man af en daar was ik pissig over. Ik wil het niet doen en ik zal het niet met mijn eigen geld doen. Dit fucking geld is van mij."

Sinds Danny Kayne in 1954 de eerste international goodwill ambassador werd voor Unicef, volgden er al 38, onder wie ook Edin Džeko van Manchester City en Lionel Messi van Barcelona. Daarnaast zijn er nog eens honderden landgebonden ambassadeurs.

Unicef Londen liet gisteren weten dat het ook na het uitlekken van de mails achter Beckham blijft staan: "Wij zijn extreem trots op 7 Fund en wat het realiseerde. Het heeft sinds zijn oprichting miljoenen opgeleverd voor Unicef-programma's en miljoenen mensen bereikt met informatie over ons werk voor kwetsbare kinderen." Unicef somt ook projecten op in Swaziland, Papoea-Nieuw-Guinea en Cambodja die er zonder 7 Fund nooit zouden zijn gekomen.

Beckham zelf liet via een vriend aan The Mirror weten dat hij vastbesloten is door te gaan met zijn werk voor Unicef: "Ja, ik schrijf soms e-mails in het heetst van het moment, van een ridderorde lig ik niet wakker."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234