Maandag 21/10/2019

Partnergeweld

Dit filmpje legt stereotypes bij partnergeweld bloot

Beeld YouTube/Kaatje Lucas

Wanneer een man fysiek en verbaal aangevallen wordt door een vrouw, bieden voorbijgangers geen hulp. Als een vrouw het slachtoffer is, grijpen ze wel in. Dat blijkt uit het sociaal experiment van studente Kaatje Lucas (21).

De studente filmde de reacties op partnergeweld met een verborgen camera in de Veldstraat en op de Korenmarkt in Gent. Ze liet een 'koppel' ruzie maken. De eerste keer sloeg de man op de vrouw, de tweede keer werden de rollen omgekeerd. Waar het publiek ingreep wanneer de vrouw slagen kreeg, werd er zelfs geglimlacht wanneer de vrouw de slagen uitdeelde.

Lucas maakte de video in het kader van haar afstudeerproject voor de bachelor journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent. "Ik wilde bewijzen dat partnergeweld tegen mannen ook hier nog een echt taboe is", vertelt ze. De studente interviewde ook een mannelijk slachtoffer en ze is gaan praten met mensen van de politie en psychologen die met de problematiek te maken hebben. Zo wil ze partnergeweld tegen mannen onder de aandacht brengen.
Lees verder onder de video

Taboe doorbreken

"Ik ben in de zomer op het idee gekomen toen ik iemand een boek zag lezen over partnergeweld. Ik ben er dan meer over beginnen lezen en hoe meer ik erover las, hoe meer ik merkte dat huiselijk geweld tegen mannen nog een groot taboe is", zegt de studente. En daar sluit ook Vera Claes van de vrouwenbeweging Zij-kant zich bij aan. "De schaamte is vaak erg groot bij de slachtoffers en mannen doen ook nog minder vaak aangifte bij de politie dan vrouwen."

De aangiftecijfers zijn dus vaak een onderschatting. Maar uit de enquête van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen bleek wel al dat een op de tien Belgische mannen ooit een vorm van partnergeweld meemaakte. "Het kan voorkomen in alle lagen van de bevolking en zowel tegen mannen als vrouwen. Het is goed om dit onder de aandacht te brengen en het sociaal experiment legt nu op een visuele manier de vinger op de wonde", zegt Claes.

Dat vindt ook Mieke De Schepper van de vzw Zijn In Beweging Tegen Geweld: "Het is een goed project om het taboe te doorbreken."

Te verwachten

Twee jaar geleden deed het Britse ManKind Initiative dat opkomt voor mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld al een gelijkaardig experiment in Londen. Ook in deze bewustmakingscampagne grepen de getuigen niet in bij de vrouwelijke agressor. En net als in het filmpje van Kaatje Lucas wordt er zelfs door enkele voorbijgangers gegniffeld. "Het is wel belangrijk om de voorbijgangers niet te veel met de vinger te wijzen. Als je erover nadenkt, zal je eigen reactie waarschijnlijk niet veel anders zijn", zegt Claes.

Sensibiliseringscampagnes rond partnergeweld tegen vrouwen lijken daarentegen wel al hun vruchten af te werpen. Het duurde dan ook niet lang voor omstanders ingrepen om het vrouwelijke slachtoffer te verdedigen. Dat ze niet ter hulp schoten als de man slachtoffer is, was wel te verwachten, merken zowel de studente als Claes op. "Ik heb tijdens het monteren wel echt kippenvel gehad omdat het toch wel aantoont dat het taboe nog erg groot is", zegt de studente.

Het experiment krijgt ondertussen veel reacties op sociale media, maar daar wil Kaatje Lucas niet te veel bij stilstaan. "Ik ben wel blij dat het reacties uitlokt. Want het is goed dat ze erover praten en dat de problematiek meer aandacht krijgt", vertelt ze.

Ook Zij-kant deelde de video op haar Facebook-pagina. "We verwijzen daarbij ook altijd naar onze website waar meer informatie te vinden is over de vele hulporganisaties die slachtoffers kunnen bijstaan", zegt Claes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234