'Dit debat over asiel is een schande'
EU-parlementslid Louis Michel (MR) verloor tijdens een hoorzitting over de omstreden Deense inbeslagnames van vluchtelingeneigendommen zijn zelfbeheersing. 'Er heerst hier een gebrek aan democratisch debat!' Later op de dag werd het wetsvoorstel in Denemarken goedgekeurd.
Belgisch EU-parlementslid Louis Michel (MR), vader van onze premier, slingerde minutenlang verwijten naar Kinga Gál, de Hongaarse voorzitter van de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken in het Europees Parlement. De politica van de eurosceptische Fidesz-partij (lid van de Europese Volkspartij) verknoeide volgens hem de hoorzitting met twee Deense regeringsministers over het omstreden wetsvoorstel dat inbeslagnames van vluchtelingeneigendommen mogelijk maakt. Een voorstel dat eveneens gisteren groen licht kreeg in het Deense parlement. Volgens de nieuwe wet zullen vluchtelingen die Denemarken binnenkomen, slechts bezittingen met een waarde van maximaal 1.340 euro mogen behouden.
Het debat in het Europees Parlement werd afgesloten met een hoogoplopende ruzie tussen Michel en Gál. Aanwezige journalisten vertelden even te vrezen voor de gezondheid van de 68-jarige Michel, omdat zijn gezicht steeds roder aanliep. Op een bepaald ogenblik vroeg Gál hem uit de zaal te laten zetten, wat niet gebeurde omdat het debat werd gestopt.
Gepolst naar een reactie reageerde Gál nog steeds nijdig. "Het is het secretariaat en niet de commissievoorzitter die de agenda en de spreektijd samenstelt. De voorzitter heeft enkel een 'technische rol'", liet ze weten via haar woordvoerster. "Wie naar het volledige agendapunt kijkt, zal volgens ons zien dat er geen excuus is voor Michel om de voorzitter persoonlijk aan te vallen."
'Ik zwijg niet'
Maar ook Michel zelf volhardde in zijn boosheid. "Ik zwijg niet, dat ligt niet in mijn aard. Als je je mening niet mag uiten, is dat echt een schande", bekritiseerde hij Gáls aanpak van het debat. "We hebben het hier over de fundamentele Europese waarden. Wat in Denemarken gebeurt, is erg belangrijk. Denemarken was een voorbeeld voor Europa, voor de wijze waarop zij met migranten en mensenrechten omgingen." Met de maatregel om bezittingen van vluchtelingen in beslag te nemen, spelen de Denen alleen maar rechtspopulisten in de kaart. "Het is niet dat ze hier plots heel wat inkomsten uit zullen halen. Dit is een signaal naar extreemrechts. Maar dit is niet de manier om xenofobie en racisme aan te pakken. Zo moedig je die partijen enkel aan om nog racistischer te worden."
Michel vreest ook een precedent. "Als andere landen dat voorbeeld volgen, zal Europa over tien jaar niet meer bestaan. Dit is een probleem voor de fundamentele Europese waarden van Europa. Denemarken is niet eens de belangrijkste casus. Wat in Hongarije of Polen gebeurt, is nog veel erger." Daar werden de afgelopen maanden wetten aangenomen die de grondwettelijke controle van het Hooggerechtshof, de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid aan banden leggen.
Michels boodschap is door zijn uitbarsting wel tot in Kopenhagen gehoord. Er ging in de Deense media veel aandacht naar zijn betoog, al relativeerden de twee aanwezige Deense regeringspolitici op de hoorzitting het incident uit politieke loyauteit met hun liberale collega. "Dit was zijn politieke opinie. De ALDE is een grote fractie, met een hoog plafond", zei minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen, met een knipoog. Ook minister van Integratie Inger Støjberg reageerde eerder flegmatiek. "Hij heeft op korte tijd wel veel gezegd gekregen. Ik denk dat hij vooral de procedure bekritiseerde."
Explosief
Binnen de liberale ALDE-fractie zijn de Denen de stijl van Michel gewoon. Ze vergelijken zijn debatstijl met de beroemde Bolero van Ravel, "rustig in het begin, explosief op het einde".
Zelfs zijn Deense ALDE-collega Morten Helveg Petersen snelde Michel gisteren te hulp. "Ik begrijp zijn frustratie", zegt hij. "Ook ik en vele collega's vonden dat we méér tijd moesten kunnen besteden om een inhoudelijk debat te voeren. Hoewel de inbeslagname vandaag (gisteren, nvdr) wordt gestemd, blijven er veel vragen open. Het is nog onvoldoende duidelijk hoe onze regering de inbeslagnames zal rijmen met het internationaal recht, of wat er bijvoorbeeld moet gebeuren met de bezittingen van niet-begeleide minderjarigen. Een nieuw debat dringt zich op."
Petersen is zelf kritisch voor de aanpak van zijn regering. "Ik zou toch verkiezen dat we gezamenlijke Europese oplossingen zoeken, ondanks onze opt-out voor asielbeleid. Geen lidstaat kan deze vluchtelingencrisis op zijn eentje oplossen."