Zaterdag 29/02/2020

'Dit bod konden we niet laten passeren'

OH Leuven komt in Thaise handen. De overnamedeal tussen de club en de King Power Group van de familie Srivaddhanaprabha werd gisteravond unaniem bekrachtigd door de raad van bestuur en de algemene vergadering. Naar verluidt betalen de Thai 7,5 miljoen euro.

Gisteren meldde een zeskoppige Thaise delegatie met aan het hoofd vader en zoon Vichai en Aiywatt Srivaddhanaprabha zich aan Den Dreef. Ze werden geflankeerd door Dirk Degraen, voetbalmakelaar en voormalig CEO van Racing Genk die goede banden heeft met de Thaise eigenaars van Leicester City. Tijdens de voorbije wintermercato bemiddelde hij nog in de transfer van Wilfred Ndidi van Genk naar Leicester en hij was het die OHL en de Thaise eigenaars met elkaar in contact bracht. Vichai is voorzitter van Leicester. Aiywatt, die ondervoorzitter is, zal zich nu meer inlaten met OHL.

De Thaise delegatie kreeg een rondleiding in het stadion, met de nieuwe tribune als pronkstuk. Intussen debatteerde het Leuvense schepencollege ruim drie uur over enerzijds het overnamebod van de King Power Group en anderzijds dat van de Vlaamse investeringsgroep, die via een persbericht en de sociale media bij de Leuvense politici nog eens met klem aandrong om te kiezen voor een "Vlaamse verankering". Tevergeefs, want uiteindelijk zette het schepencollege het licht op groen voor de Thai.

"Het is dan ook een bod en een toekomstproject dat wij niet aan ons mochten laten voorbijgaan", zei Chris Vandebroeck, interim-voorzitter van OHL die vorige week vrijdag het Thaise plan uit de doeken ging doen bij het stadsbestuur. De stad is met zo'n 10 miljoen euro aan uitstaande leningen de grootste schuldeiser van OHL, maar niettemin had het clubbestuur ook zonder een positief advies van het schepencollege in zee kunnen gaan met de Thaise investeringsgroep. "Maar dat zou op de werking van de club gewogen hebben", meldde Vandebroeck.

Zeker omdat de stad bij ernstige meningsverschillen de onmiddellijke terugbetaling van die leningen kan eisen. Bovendien stelt de stad al jaren het jeugdsportcomplex Bruineveld in Kessel-Lo ter beschikking van de club. Dat niet alleen in het Vlaamse maar ook in het Thaise project de jeugdwerking verder wordt geoptimaliseerd en gefinancierd, was positief - OHL telt zeshonderd jeugdspelers. Ook het door de Vlaamse verankeraars met gefronste wenkbrauwen ontvangen argument dat "de King Power Group een sterke lokale verankering en een goede samenwerking met diverse supportersgroepen prioritair vindt", vond gehoor bij de Leuvense schepenen.

Vertrouwen van fans terugwinnen

Over wie in welke nieuwe beleidsstructuren wat te zeggen zal hebben, werd niet gecommuniceerd. OHL degradeerde tweemaal in drie seizoenen en een derde tuimeling in vier jaar - ditmaal naar het amateurvoetbal - werd maar op het nippertje vermeden. Bijkomende voetbalknowhow binnen het bestuur is dus absoluut wenselijk.

Toch zou in het Thaise project de huidige bestuursploeg van OHL in functie blijven, dus ook interim-voorzitter Chris Vandebroeck, CEO Paul Van Der Schueren, technisch directeur Wim De Corte en trainer Dennis van Wijk. De Thaise eigenaars zullen wel het reilen en zeilen van de club op de voet volgen via hun Belgische 'vertrouwenspersoon'. Het zou gaan om Dirk Degraen.

Het komt er nu voor het bestuur en de nieuwe eigenaars op aan om spoedig een sportief budget vast te leggen, zodat werk kan worden gemaakt van een nieuwe spelerskern die in staat is mee te strijden voor promotie naar eerste klasse A. Een even grote opdracht wordt het vertrouwen van de verdeelde supporters terug te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234