Maandag 26/08/2019

'Dit AA Gent is eerste klasse niet waardig'

Zijn de dagen van de Franse trainer Patrick Remy geteld bij AA Gent? Of gaat voorzitter Ivan De Witte ingrijpen en de spelers op hun plichten wijzen? Het is voorlopig afwachten hoe het Gentse bestuur zal reageren op de pijnlijke 3-1-nederlaag vrijdag in La Louvière, maar duidelijk werd wel dat het met de Buffalo's van kwaad naar erger gaat.

La Louvière

Eigen berichtgeving

Valerie Hardie

Bien jouer, c'est gagner." Coach Patrick Remy paste vrijdagavond in Tivoli zijn adagium met het nodige cynisme aan:"Bien jouer, c'est profiter des cadeaux des autres." La Louvière strafte inderdaad elke flater van de Gentse defensie genadeloos af. Vanic schat een botsende bal verkeerd in, Buelinckx is er als de kippen bij om te profiteren. Manu Karagiannis, 1m75, mag onbewaakt en tussen kerels van rond de 1m90 inkoppen. Cipi krijgt rood te zien nadat hij op zijn beurt een interventie mist, en kort voor affluiten haalt Verschuere Haydock onderuit in de zestienmeter, goed voor de elfde penalty die Gent dit seizoen al slikt. Meer is er niet nodig om het 3-1-verlies te verklaren.

Een verontrustender vaststelling echter is dat Gent nooit meer de indruk gaf daar nog iets aan te kunnen of willen doen. De conclusie die keeper Frédéric Herpoel na afloop trok, was dan ook correct maar hard. "Dit Gent is geen eerste klasse waardig. We lopen zomaar wat in het wilde weg, we combineren niet, geven geen geschikte passes en creëren geen enkele kans. Un match de merde. Wat wil je dat ik nog meer zeg?"

Herpoel weigert echter om de Franse oefenmeester met de vinger te wijzen. Zo simpel is het niet, aldus Herpoel. "Er is niet één man schuldig. En die fouten in de verdediging volstaan niet als uitleg. Wat er dan precies mis is?" Herpoel haalt zijn schouders op. Opteert Remy soms voor het verkeerde systeem? Herpoel snuift: "Ach het systeem ... er staan elf spelers op het veld. Zij moeten het doen." Wat heeft Gent dan nodig om uit die malaise te raken? Een flauwe glimlach krult om zijn lippen: "Een overwinning, zeker?"

In de benauwde catacomben van het stadion stond ook Gunther Schepens' gelaat op onweer. Remy had hem samen met Vital Borkelmans op de bank gezet en de vraag werd nadien dan ook gesteld of hij bij de spelers hoorde die praeses Ivan De Witte wilde sanctioneren. Schepens: "Niets van gehoord. Maar het is altijd Schepens die wordt genoemd. Als het over spelers x, y of z gaat, dan ben ik steeds speler x. Kijk, wij proberen alles om te winnen, maar het wil gewoon niet lukken."

Remy zal zijn conclusies trekken over wat hij op het veld zag, zei hij nadien. Hij weet al welke richting hij uit wil maar zal daar eerst de spelersgroep over inlichten, bleef hij mysterieus. "Herpoel heeft gelijk. De vraag is waarom we zo slecht spelen. En daar wil ik nu een antwoord op krijgen. Fouten kunnen, dat is eigen aan het voetbal. Maar als ze zich herhalen, dan is er meer aan de hand." Dat het bestuur moet ingrijpen, is zo klaar als een klontje. Mogelijk is het Remy die eerstdaags wordt bedankt. Inmiddels is het al van 12 januari geleden dat de Buffalo's nog eens wonnen. En zelfs de kleintjes - Antwerp, Beveren en La Louvière - zijn nu al de evenknie of de betere van de voormalige competitieleider.

"De match in Lokeren was nog geen signaal", zei De Witte gisteren. "Maar de drie wedstrijden nadien stemmen tot nadenken." Tot voor kort was de liefde tussen Gent en zijn Franse trainer nog onvoorwaardelijk: 'we maken het seizoen vol met Remy'. Nu klinkt het zo bij De Witte: "Ik sta achter Remy, maar ik ben ook verantwoordelijk voor de club." Hoe groot is de kans dat assistent-trainer Herman Vermeulen opnieuw coach ad interim wordt? "Daar durf ik geen uitspraken over doen." Vandaag plant het Gentse bestuur een onderhoud met Remy. "Om een en ander door te lichten", blijft De Witte vaag. "Ik wil weten hoe hij de toestand gaat aanpakken."

Degradatiekandidaat La Louvière kon zijn geluk alleszins niet op vrijdagavond. Drie punten binnen en zo meer afstand nemen van de degradatiezone - Manu Karagiannis was een tevreden man. "Dat we een kleine kloof slaan, is een ware bevrijding. Maar we zijn er nog niet. We kunnen pas rustig adem halen als we mathematisch zeker zijn van het behoud. Eén zege is geen reden om euforisch te zijn."

Herpoel: 'We lopen zomaar wat in het wilde weg en creëren geen enkele kans'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden