consument
Dispuut met PepsiCo zorgt voor minder keuze bij Colruyt: "Deze prijzenoorlog kent alleen verliezers"
Tientallen producten van voedingsbedrijf PepsiCo zijn niet meer te vinden in de rekken van Colruyt. En dat zal zo blijven tot er een einde komt aan de oorlog over de prijzen die de supermarktketen aan PepsiCo moet betalen.
Conflicten tussen leveranciers en supermarkten komen wel vaker voor, maar blijven meestal onder de radar. Maar dit keer trokken twitteraars aan de alarmbel: sommige producten, zoals ovengebakken Lay's-chips, Pepsi met citroensmaak of sinaasappelsap van Tropicana, waren volgens hen al wekenlang niet meer te vinden bij Colruyt. Bij de supermarktketen, die ook eigenaar is van de ketens OKay, Alvo en een groot aantal Spar-winkels, wil men niet kwijt hoelang de problemen al aanslepen.
Meer zelfs, Colruyt-woordvoerster Hanne Poppe doet haar uiterste best om de problemen onder de mat te vegen. "Het klopt dat er onderhandelingen aan de gang zijn, waardoor sommige producten niet in de rekken liggen", zegt ze. "Ook in een goed huwelijk wordt er al eens gediscussieerd. Dan hang je dat ook niet aan de grote klok. Je overlegt tot er een oplossing uit de bus komt en je weer in hetzelfde bed kunt slapen." Poppe wil niet zeggen hoeveel producten er niet meer voorradig zijn, laat staan wélke producten. Feit is dat het gaat om voedingswaren van de merken Pepsi, 7UP, Duyvis, Quaker, Lay's, Looza en Tropicana.
"De prijs die de consumenten moeten betalen, wordt niet bepaald door de producenten, maar door de supermarkten", zegt Gino Van Ossel, retailprofessor aan de Vlerick Business School. "De producenten hebben wel een aanbevolen prijs, maar via onderhandelingen is het altijd mogelijk een lagere prijs te bedingen. Als die onderhandelingen spaak lopen, zetten de supermarkten de producenten onder druk met lege rekken.
Te verwachten
"Uiteraard zullen niet alle Lay's-chips uit de winkel verdwijnen, want dan gaan de klanten naar andere winkels. Ook de meest verkochte soort zal blijven liggen. Maar één bepaalde soort chips gaat er wel uit. Zo kan Colruyt druk zetten op PepsiCo, dat zwaar moet opboksen tegen Coca-Cola en een voet tussen de deur probeert te krijgen met andere smaken. Als de Oven Baked-variant uit de rekken wordt gehaald, doet dit de producent veel meer pijn dan de supermarkt."
Van Ossel noemt de oorlog die Colruyt en PepsiCo nu uitvechten een 'kroniek van een aangekondigd conflict'. Het zat eraan te komen sinds de overname van Delhaize door het Nederlandse Ahold vorige zomer. "Ahold Delhaize is verreweg de grootste winkelketen in de Benelux. De groep is met alle merken gaan onderhandelen om lagere prijzen te bekomen. Andere supermarkten, Colruyt op kop, willen nu ook die prijzen. Colruyt garandeert de consument immers de laagste prijzen."
Als het conflict achter de rug is, zullen shoppers hun favoriete producten van PepsiCo weer gewoon vinden in de Colruyt-rekken én aan een lagere prijs. En toch levert dit spel volgens Van Ossel alleen maar verliezers op. "Het klopt dat dit alles meestal betekent dat er een prijsdaling zit aan te komen. Maar intussen balen de meeste consumenten als ze dat bepaalde product niet meer vinden in hun Colruyt-winkel, want dan moeten ze iets anders kopen of naar een andere winkel trekken. Als ze kiezen voor een ander merk, berokkent dit PepsiCo schade. Als ze naar een andere winkel moeten, heeft Colruyt er last van. Kortom, zo'n oorlog kent alleen maar verliezers."