Zondag 22/09/2019

Disney-prinsessen hebben negatieve invloed op meisjes

Assepoester en andere Disney-prinsessen hebben een negatieve invloed op het zelfvertrouwen van meisjes. Het lichaamsbeeld van de fans lijdt onder het schoonheidsideaal.

Dat de klassieke Disney-prinsessen niet meteen toonbeelden zijn van krachtdadige vrouwen, is bekend. Sneeuwwitje doet niets liever dan zorgen voor een stel ondankbare dwergen, terwijl Assepoester als levensdoel heeft te schitteren op het bal van de prins. Maar wie deze prinsessencultuur beschouwt als onschuldig entertainment, dwaalt.

Dat beweren Amerikaanse onderzoekers aan de Brigham Young University, een prestigieuze Mormoonse privé-universiteit, tenminste. Zij stelden vast dat Disney vrouwelijke stereotiepen bij jonge meisjes aanmoedigt. En dat werkt beperkend.

Mediawijs

Meisjes die zich identificeren met deze prinsessen voelen zich vaak minder bekwaam in typisch mannelijke wetenschapstakken zoals wiskunde of fysica. Ook zouden ze minder geneigd zijn te experimenteren met nieuwe ervaringen.

En daar houdt het niet op. De jonge fans idealiseren het schoonheidsideaal dat Disney hen voorhoudt. De prinsessen zijn stuk voor stuk grote, slanke jongedames. Meisjes die niet aan dit ideaalbeeld beantwoorden, zouden er een negatief lichaamsbeeld op na houden.

"We moeten wel voorzichtig zijn met zulke causale verbanden", nuanceert Sofie Van Bauwel, professor gender- en mediastudies aan de UGent. "Dat Disney ervoor zou zorgen dat meisjes een laag zelfbeeld hebben, kun je ook omkeren. Misschien is het wel net omdat ze een laag zelfbeeld hebben dat ze opkijken naar Disneyprinsessen."

Maar toch is er een reëel probleem, benadrukt Van Bauwel. "Disney houdt vast aan een heel traditioneel kader op het vlak van gender. Ook al krijgt het daarop veel kritiek. Dat heeft te maken met marketing." Zo'n bedrijf speelt vaak op veilig. Het wil producten maken waarvan het weet dat ze zullen aanslaan. Voor Disney betekent dat het bekrachtigen van stereotiepe man-vrouwverhoudingen.

Moeten we onze kinderen dan maar weghouden van Disneyfilms? "Niet meteen", zegt Van Bauwel. "Het komt er op aan ze mediawijs te maken. Dan kan door de Disney-prinsessen te deconstrueren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Kijk eens hoe mager die prinses is. Dat kan in het echt toch niet?'"

Door de zaken plastisch voor te stellen, blijft dit ook bij jonge kinderen hangen. Zo leren ze al op jonge leeftijd kritisch om te gaan met de media-inhoud die ze dagelijks krijgen voorgeschoteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234