Vrijdag 14/05/2021

Disney neemt het op voor homorechten

Een zelden gezien monsterverbond van zowat alle grote film- en tv-producenten uit Hollywood dreigt met een boycot tegen Georgia als de staat een wet goedkeurt die discriminatie van homo's mogelijk zou maken. Disney trekt mee de kar, en dat is geen verrassing voor wie naar de tekenfilms kijkt.

Disney, Netflix, Sony, 20th Century Fox, Viacom, Time Warner: terwijl ze elkaar normaal het vuur aan de schenen leggen en proberen de beste ideeën af te snoepen, hebben ze elkaar voor één keer gevonden in hun afkeer voor een nieuwe wet die de zuidelijke staat Georgia wil invoeren. Het voorstel van de wet over 'religieuze vrijheden' dat nu op tafel ligt, druist volgens de Hollywood-giganten in tegen al hun waarden.

De religious liberty bill beschermt voorgangers van erediensten die weigeren om homohuwelijken te voltrekken en zegt ook dat individuen niet gedwongen kunnen worden om zulke plechtigheden bij te wonen. Daarnaast geeft het organisaties die vanuit een bepaald geloof werken, zoals kerken en scholen, het recht om hun accommodatie niet ter beschikking te stellen voor gebeurtenissen die ze 'verwerpelijk' vinden. Ook kunnen diezelfde organisaties niet gedwongen worden om mensen aan te werven die een andere geloofsovertuiging hebben.

De wet zet de deur open voor discriminatie, vinden holebiverenigingen, en ze vonden al snel steun bij flink wat andere bedrijven. Onder meer Coca-Cola, dat zijn hoofdzetel heeft in Georgia's hoofdstad Atlanta, keerde zich al tegen het voorstel, net als multinationals als Delta Airlines en UPS. En terwijl het in Hollywood nog opmerkelijk stil bleef bij het protest over de te blanke Oscar-nominaties, roeren de producenten nu wel de trom, met Disney als een van de belangrijkste voortrekkers.

Roken en vloeken

Geen toeval, want hoewel oprichter Walt Disney een oerconservatieve republikein was, trekt het entertainmentbedrijf al langer en meestal wat onder de radar de kaart van de holebibeweging. Veel van zijn tekenfilms worden heel vaak als pro-gay gezien. Frozen bijvoorbeeld wordt zo gelezen, waarbij Elsa, die haar geheime krachten verborgen houdt, een metafoor is voor het 'in de kast zitten'. Geen toeval dus dat de titelsong 'Let It Go' ondertussen uitgegroeid is tot een anthem van de holebi's.

Veel figuurtjes verzetten zich bovendien ook tegen het traditionele huwelijk om aan de verwachtingen van hun ouders en/of maatschappij te voldoen. En dan zijn er nog figuurtjes die wat buiten de mainstream staan. Pinokkio zou bijvoorbeeld de angst van veel homoseksuelen weerspiegelen omdat hij niet weet hoe zich als 'een echte jongen' te gedragen. Zijn mannelijkheid uit hij dan maar door te roken, vloeken en slecht gedrag, in de hoop zo de liefde van zijn vader te krijgen.

Ook buiten het grote scherm propageert Disney al langer de gelijke behandeling van iedereen. In de pretparken organiseert het al sinds jaar en dag gay days, terwijl het de partners van zijn homoseksuele en lesbische werknemers in 1995 al liet meegenieten van zijn ziektepolis. Die beslissing stootte toen op protest bij enkele groeperingen, maar Disney hield voet bij stuk.

Dreigement

Ook in het protest tegen Georgia zegt Disney dat het woord zal houden: als de wet er echt komt - de gouverneur heeft nog tot begin mei de tijd om al dan niet zijn handtekening te zetten - zal het niet langer in Georgia filmen. Een serieus dreigement, want Disney en andere Hollywood-bedrijven trekken vaak naar de staat.

Georgia komt na California en New York op de derde plaats als het op film- en tv-bestedingen aankomt. In 2015 alleen al zouden de studio's er 1,7 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro) besteed hebben. In Atlanta, ook wel het 'Hollywood of the South' genoemd, werden enkele jaren geleden nog de grote Pinewood Studios gebouwd, waar de studio's alle faciliteiten hadden om hun films of tv-series op te nemen. De eerste film die er werd ingeblikt, was Ant-Man van Marvel, een dochteronderneming van Disney.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234