Woensdag 29/03/2023

Gent

Discussie over thermometer en te veel werk: Gentse vuilnismannen staken

Vuilnismannen aan het werk (archieffoto). Beeld Wannes Nimmegeers
Vuilnismannen aan het werk (archieffoto).Beeld Wannes Nimmegeers

Bij de Gentse afvalintercommunale Ivago hebben de werknemers vanmorgen spontaan het werk neergelegd. Ze weigeren uit te rijden, omdat ze het te warm vinden om papier en karton op te halen.

VDS

Nochtans is er een wettelijk vastgelegde hitteregeling bij Ivago. Bij een temperatuur boven de 25 graden mogen de werknemers een half uur vroeger stoppen, boven de 30 graden is dat een uur vroeger. Maar blijkbaar is er discussie over het soort thermometer waarmee de ‘officiële temperatuur’ wordt vastgesteld.

"Bovendien is er meer dan een maand lang geen papier en geen glas opgehaald in Gent, een regeling die elke zomer wordt ingevoerd zodat er meer mensen verlof kunnen nemen", zegt vakbondsafgevaardigde Serge Meeuws. "Maar nu wordt van ons verwacht om al dat extra werk te verrichten bij deze temperaturen, zonder versterking. Dat pikken we niet langer."

De vakbonden zien nog meer redenen die volgens hen tonen dat de directie geen respect heeft voor het personeel. "De mensen krijgen nu een liter water mee 's morgens. Dat moet meer zijn. En het moet gekoeld water zijn. Bovendien kregen ze vroeger zonnecrème factor 50 mee. Nu is dat maar factor 30 meer. Het zijn allemaal kleine pesterijen die maken dat de mensen zich niet gewaardeerd voelen."

"Wij eisen versterking om bij deze temperaturen te werken." De kans is groot dat die versterking ook zal worden toegestaan. Het lijkt immers geen optie om het afval in het stadscentrum bij deze temperaturen te laten staan.

Voorstellen Ivago-directie

In Gent onderhandelen de directie en vakbonden van afvalintercommunale Ivago over de werkomstandigheden. De directie belooft een structurele oplossing voor de werkdruk, die ook in het verleden al tot syndicale acties heeft geleid.

Maar in de tussentijd wordt er in Gent geen huisvuil, gft, papier en karton opgehaald. De afvalophalers legden deze morgen het werk neer "om een signaal te geven aan de directie". Daarop werden onderhandelingen opgestart, maar het is niet duidelijk welke concrete toenadering op tafel ligt om de werknemers opnieuw aan het werk te krijgen.

In vakbondskringen wordt intussen gesproken van "moeilijke onderhandelingen". Het is onduidelijk of het huisvuil in Gent en Destelbergen vandaag alsnog zal worden opgehaald. Voorlopig is er nog niet gevraagd om vuilniszakken die voor ophaling op straat zijn gezet, terug in huis te halen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234