NieuwsOpenbaar vervoer
Discussie over budget openbaar vervoer in Vlaamse begroting
“Het investeringsbudget van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is bijna even groot als het totale budget van de Vlaamse evenknie De Lijn.” Dat zei Stijn Bex van Groen in het luik Mobiliteit van het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement.
De totale toelage van De Lijn bedraagt in de begroting zowat 1,1 miljard euro, waarvan 264 miljoen bestemd is voor investeringen. “Maar in het Brussels gewest is er dit jaar een investeringsbudget van 1 miljard naar de MIVB gegaan”, zei Stijn Bex gisteren. “Het toont aan dat je in Vlaanderen veel meer moet doen als je van openbaar vervoer echt een succes wil maken.”
Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) antwoordde dat in de 264 miljoen niet de investeringen in het kader van publiek-private samenwerkingen zijn opgenomen. Zo zitten de investeringen in het Brabantnet en in Spartacus niet in het budget vervat.
Vooruit had stevige kritiek op de aangekondigde vergroening van De Lijn. “Er is geen duidelijkheid over de financiering of over de volgende aankopen. Het enige dat we zeker weten is dat de doelstelling om in 2025 emissievrij te rijden in de stadskernen niet zal worden gehaald”, zei Els Robeyns.
“De vergroening van De Lijn is zowel het idee-fixe geworden van de linkse oppositie als het paradepaardje van de meerderheid”, antwoordde Bart Claes van Vlaams Belang. “Ik kan u zeggen wie daar niet van wakker ligt: de reiziger. Die wil dat de bus op tijd komt, proper is, dat de busrit veilig verloopt en dat ze betaalbaar is.”
“We hebben dit jaar 93 miljoen euro extra ter beschikking gesteld, met de opdracht om in te zetten op elektrische bussen”, zei de minister. “De Lijn heeft daarmee een raamovereenkomst in de markt geplaatst om in eerste instantie 60 elektrische bussen te bestellen en op te schalen naar 290. In totaal zullen we er 350 bestellen.”