Zaterdag 17/04/2021

Cijfers Unia

Discriminatie in huisvesting en arbeidsmarkt piekt: ‘Praktijktesten zijn echt nodig’

Els Keytsman, co-directeur bij Unia: 'We doen al jaren aan preventie. Er is ook een repressief luik nodig.’ Beeld Thomas Nolf
Els Keytsman, co-directeur bij Unia: 'We doen al jaren aan preventie. Er is ook een repressief luik nodig.’Beeld Thomas Nolf

Cijfers van Unia tonen een stijging in het aantal dossiers rond racisme. Vooral op de werkvloer, maar ook op het vlak van huisvesting zijn de cijfers hoog. Het gelijkekansencentrum vraagt dat de Vlaamse regering alsnog werk maakt van praktijktesten. ‘Minister Diependaele kent het systeem duidelijk niet.’

In 2019 kreeg Unia 13,2 procent meer meldingen binnen. Als de melder ook actie verwacht en het gaat om een discriminatie waarvoor Unia bevoegd is, dan opent het interfederaal gelijkekansencentrum een dossier. In 2019 ging het zo om 6,9 procent meer dossiers. De stijging is het sterkst bij discriminatie op basis van raciale criteria, met andere woorden: discriminatie op basis van huidskleur, afkomst of nationaliteit.

Vooral op de arbeidsmarkt en op de werkvloer is er een sterke toename in het aantal dossiers. Een jaar eerder noteerde Unia daar nog een kleine afname, maar nu gaan de cijfers opnieuw in stijgende lijn. Ze bereikten in 2019 een nooit eerder gezien niveau: 657 dossiers, 28 procent meer dan het jaar ervoor. Discriminatie op basis van raciale criteria en handicap vormen de meerderheid van die dossiers.

Lees ook: Unia-directeur Els Keytsman: ‘Mensen pikken discriminatie niet langer’

In het domein huisvesting zijn er 276 dossiers geopend, exact evenveel als in 2018, maar dat was een recordjaar. Hier draaien de meeste dossiers rond discriminatie op basis van vermogen, gevolgd door raciale criteria en handicap. Voor zowel huisvesting als werk vraagt Unia om praktijktesten. Vorige week gaven de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement met een resolutie aan dat ze geen praktijktesten willen op de huurmarkt, maar een wetenschappelijke monitoring. Een nulmeting (vast­stel­ling van de uit­gangs­si­tu­a­tie aan het be­gin van een on­der­zoek) moet mogelijk maken om voortaan vast te stellen of er vooruitgang is.

null Beeld rv
Beeld rv

“Een nulmeting is goed, meer onderzoek ook, maar de aanpak van discriminatie in huisvesting en op de arbeidsmarkt heeft ook handhaving nodig om de ongelijkheden weg te werken”, zegt Els Keytsman, co-directeur bij Unia. “Sensibiliseren, trainen, diversiteitsplannen, we doen al jaren aan preventie. Er is ook een repressief luik nodig.”

De Vlaamse regering is tegen. Volgens minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) mag de overheid de burger ‘niet in de val lokken’. “Een overheid mag niet liegen tegen haar burgers”, zei hij.

‘Praktijktesten zijn echt nodig’

“De minister heeft zich vergist”, zegt Keytsman. “Hij kent de regels rond praktijktesten duidelijk niet. Het is een manier om aan te tonen of er discriminatie is, maar het zal ook aantonen als die er niet is. Je moet dat correct uitvoeren. In zo veel andere sectoren gebeuren er praktijktesten: in de financiële sector, de Nationale Loterij voert er uit, wij doen het soms in individuele dossiers, onderzoekers gebruiken het op academisch niveau.”

Een studie van de VUB bewees recent het effect van praktijktesten. In Gent, de stad die ze in 2015 als eerste invoerde op de woningmarkt, bleek oorspronkelijk 26 procent van de makelaars te discrimineren op basis van afkomst. In 2019 was dat gedaald naar 14 procent. Een kanttekening: de onderzoekers hebben aanwijzingen dat de discriminatie deels verschoven kan zijn naar een latere fase in het verhuurproces.

“In Gent zijn ze ook niet meteen naar de rechter gestapt. Ze hebben geen makelaars in de val gelokt. We zijn samen met hen op zoek gegaan naar hoe je niet ingaat op discriminerende vragen van huiseigenaars. En dan kan je nog zien wat je doet bij hardleersheid. Spijtig dus dat de minister op die manier over praktijktesten praat, want ze zijn echt nodig”, aldus Keytsman.

null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234