Woensdag 15/07/2020

Dis (77) doodde zijn Rosa omdat ze danste

Voor het hof van assisen in Antwerpen is het proces begonnen tegen de 77-jarige Desiderius 'Dis' Hooyberghs uit Laakdal. Twee jaar geleden schoot de man zijn echtgenote neer in hun woning in Laakdal omdat ze tijdens het koken in haar handen had geklapt en had gedanst.

door Sue somers

ANTWERPEN l Hooyberghs en Emma 'Rosa' Segers (74) waren al 54 jaar getrouwd, maar de laatste vijftien jaar communiceerde het koppel uitsluitend via handgeschreven briefjes.

'Rosa zorgde alleen nog voor de middag en de was', zei de ziekelijk jaloerse Hooyberghs gisteren tijdens zijn ondervraging. 'Mijn boterhammen moest ik zelf smeren.'

Halfweg de jaren zestig had Hooyberghs een arbeidsongeval. Sindsdien leefde hij van een invaliditeitsuitkering en bracht hij zijn dagen thuis door in de zetel, vanwaar hij alles dirigeerde met zijn wandelstok. Rosa moest alleen instaan voor het huishouden en de opvoeding van hun vier kinderen. Volgens burengetuigenissen die de politie na de moord verzamelde, werd Rosa geregeld geslagen en moesten ook de twee oudste kinderen het ontgelden.

"Ze leefden al dertig jaar in een onmogelijke situatie", schetste Jan Jordaens, hoofdinspecteur van de lokale politie in Geel. "Rosa was bij haar man gebleven vanwege de kinderen. Toen die het huis uit waren, is ze bij haar man blijven wonen om niemand tot last te zijn." Buren verklaarden dat Dis, als 'de middag' hem niet aanstond, onder luid geschreeuw de vers klaargemaakte maaltijden de tuin in kieperde.

De verstandhouding tussen Hooyberghs en zijn echtgenote werd almaar slechter. Terwijl hij de echtelijke sponde voor zich opeiste, nam zij genoegen met een kaal kamertje op de bovenverdieping van hun huis. En zonder dat daar enige aanleiding toe was, verdacht hij haar ervan met andere mannen om te gaan.

"Ik heb dat nooit gezien, ik heb er geen bewijzen van", stamelde Hooyberghs tijdens zijn ondervraging, die overigens na tien minuten al was afgelopen. Met zijn afgemeten tussenkomsten liet assisenvoorzitter Stephaan Bergs geen ruimte voor antwoorden, als hij die al verwachtte.

Op 3 november 2004 was Rosa met vrienden naar de markt geweest. Ze had het middageten al lachend en dansend klaargemaakt. Volgens Hooyberghs had ze dat gedaan om hem te 'treiteren'. "Ik dacht ze iets in haar schild voerde. Ik ben kwaad geworden en naar de slaapkamer gelopen." Onder zijn bed bewaarde Hooyberghs een jachtgeweer om zich te beschermen tegen dieven die zijn geld zouden komen stelen. Hij maakte de longrifle schietklaar, liep ermee naar de keuken en maakte zijn echtgenote af met een nekschot terwijl ze aan tafel soep zat te eten. De kogel doorboorde het hoofd van Rosa en verliet het lichaam langs de oogkas, om af te ketsen tegen het keukenraam.

Nadat hij het schot had gelost, gooide Hooyberghs het wapen in de zetel en belde hij naar de politie. "Niet naar de ziekenwagen, dus", concludeerde assisenvoorzitter Bergs. "Vindt u dat niet straf?" Hooyberghs haalde zijn schouders op. "Ik weet dat ik het niet had mogen doen. Maar zoals ze zich die dag gedroeg, dat had ze nog nooit gedaan."

Hooyberghs riskeert een levenslange gevangenisstraf. Donderdag wordt de uitspraak verwacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234