Vrijdag 02/12/2022

Dirk Van Mechelen vergroent Vlaamse economie

Vlaamse bedrijven die willen genieten van expansiesteun doen er in de toekomst goed aan hun productieproces te vergroenen. Want als ze beschikken over een milieumanagementscertificaat (EMAS) zullen ze makkelijker aan die expansiesteun geraken. Met dat initiatief wil Vlaams minister voor Economie Dirk van Mechelen (VLD) duurzame productiemethoden stimuleren.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Vlaams minister van Economie Dirk van Mechelen (VLD) wil bedrijven aansporen om een ecologisch verantwoord productieproces te ontwikkelen. Daarom wil hij de Vlaamse expansiesteun aan bedrijven - op jaarbasis en op kruissnelheid zo'n 10 miljard frank - afhankelijk maken van een milieumanagementscertificaat. Het betreft het Europese EMAS-certificaat, het zogenaamde Eco-Management and Audit Scheme, dat door Europa ontwikkeld werd om bedrijven op vrijwillige basis aan te sporen tot groenere productieprocessen. "Bedrijven die zo'n EMAS-certificaat of een ISO-14001-certificaat kunnen voorleggen, krijgen voorrang bij de toekenning van expansiesteun", zegt Van Mechelen aan De Morgen.

In 1993 ontwikkelde de Europese Commissie het EMAS om bedrijven aan te sporen om op vrijwillige basis aan milieumanagement te doen. Bedrijven verbinden er zich toe om een soort milieuboekhouding op te zetten, waarin niet enkel staat op welke wijze het bedrijf het milieu belast, maar ook welke stappen er ondernomen worden om die vervuiling te verminderen. De inspanningen van de bedrijven worden gecontroleerd door onafhankelijke controleorganismen, zoals AIB-Vincotte, en openbaar gemaakt. Bedrijven moeten dus ook over hun milieubeleid communiceren met het publiek. Europa heeft het EMAS-systeem recent - februari 2001 - uitgebreid tot alle economische sectoren. EMAS lijkt dus het milieuzorgcertificaat van de toekomst te worden.

Maar ons land deed het bar slecht wat de aanvraag van EMAS-certificaten betreft. Dat werd gisteren ook opgemerkt door Agalev-volksvertegenwoordiger Dirk Holemans, die minister Van Mechelen in de commissie economie van het Vlaams Parlement op de rooster legde. Volgens Holemans bengelt België, en Vlaanderen in het bijzonder, achteraan de Europese lijst van landen met EMAS-certificaten. In maart 2000 stond België op de teleurstellende twaalfde plaats met negen EMAS-registraties. Koploper is Duitsland met 2562 EMAS-registraties, gevolgd door Oostenrijk (254 registraties), Zweden (183), Denemarken (155) en Spanje (88). Van de negen EMAS-registraties werden er vijf in Vlaanderen afgeleverd, waarvan twee voor hetzelfde bedrijf. Holemans vond dat Vlaanderen het bijzonder slecht doet. "Klopt", zegt Van Mechelen, "maar recent is er verbetering zichtbaar". Het aantal EMAS-registraties is gestegen met 80 procent tot... zeventien registraties. Nog steeds niet echt een prestatie om van de daken te schreeuwen. Daarom wil minister Van Mechelen de bedrijven extra aansporen. "We willen het hebben van een EMAS-certificaat laten meespelen bij de toekenning van expansiesteun", zegt Van Mechelen. Expansiesteun wordt toegekend aan bedrijven die willen uitbreiden of wordt gebruikt om buitenlandse bedrijven die zich in Vlaanderen willen vestigen, te lokken. Bedrijven die een beroep willen doen op die steun zullen nu beoordeeld worden op basis van een aantal criteria, waarin duurzaamheid een belangrijke rol zal spelen. "Duurzaamheid inzake werkgelegenheid, maar ook duurzaamheid inzake milieuzorg", zegt Van Mechelen. Bedrijven die een EMAS-certificaat hebben of het minder strengere ISO-14001-certificaat, zullen makkelijker toegang krijgen tot expansiesteun. Bovendien onderzoekt Van Mechelen ook of hij een extra milieubonus kan geven aan bedrijven die over milieucertificaten beschikken. Vandaag bestaat er een vorm van ecologiesteun, maar Van Mechelen wil nu nagaan of die steun verhoogd kan worden voor bedrijven die een EMAS of ISO-14001-certificaat hebben.

België bengelt in Europa achteraan wat het aantal bedrijven met milieucertificaten betreft

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234