Donderdag 01/12/2022

Optima

Dirk Van Gerven trekt zich terug als raadsman van Jeroen Piqueur

Dirk Van Gerven. Beeld photo_news
Dirk Van Gerven.Beeld photo_news

Dirk Van Gerven heeft in overleg met Jeroen Piqueur besloten zich terug te trekken als diens raadsman omdat hij in de huidige omstandigheden niet langer ten volle de belangen van zijn cliënt kan behartigen. Dat meldt hij in een persbericht. Van Gerven, die sinds midden mei optrad als persoonlijk raadsman van Piqueur, benadrukt dat hij nooit advocaat was van Optima Bank.

"Bij het aanvaarden van de vertegenwoordiging van de heer Piqueur heeft Dirk Van Gerven nauwgezet de deontologische en wettelijke regels die op hem van toepassing zijn, onder meer omwille van zijn functie als voorzitter van de raad van toezicht van de FSMA, geëerbiedigd en nadien steeds ten volle nageleefd", klinkt het.

Eerder deze week was er ophef ontstaan over het combineren van die functie met zijn rol als advocaat van Piqueur. Maar bij de FSMA hield men vol dat er geen probleem was. Zo bepalen de interne regels dat een advocaat die lid is van de raad van toezicht, geen bijstand mag verlenen aan een partij die betrokken zou zijn bij een geschil waarin de FSMA partij is. "En er is geen geschil tussen de FSMA en de hoofdaandeelhouder van Optima Bank (Piqueur, nvdr)", luidde het donderdag bij de toezichthouder. Er werd ook benadrukt dat de raad van toezicht niet bevoegd is en geen zicht heeft op individuele controledossiers, "die exclusief worden behandeld door het onafhankelijk directiecomité".

Maar een dag later trekt van Gerven zich toch terug. Zijn kantoor zal in afwachting van de aanstelling van een nieuwe advocaat door de heer Piqueur de komende dagen de hoogdringende zaken behartigen. Dirk Van Gerven komt hierin niet langer persoonlijk tussen.

Piqueur verbaasd dat volledige verantwoordelijkheid bij hem wordt gelegd

Piqueur zelf, de hoofdaandeelhouder van Optima Bank, stelt tot zijn verbazing vast dat de volledige verantwoordelijkheid voor het faillissement van Optima Bank bij hem wordt gelegd. Hij wijst erop dat hij nooit enig uitvoerend mandaat bij de bank heeft uitgeoefend. "De communicatie met de Nationale Bank werd uitsluitend gevoerd door de CEO of financieel directeur, onder de controle van en in overleg met de bedrijfsrevisor EY."

Piqueur reageert voor de tweede dag op rij per mail aan persagentschap Belga. Hij wil geen bijkomende verklaringen afleggen.

Gisteren sprak de gouverneur van de Nationale Bank voor het eerst over het dossier van Optima Bank. Volgens Jan Smets was het door onregelmatigheden van de hoofdaandeelhouder van Optima dat een geordende afwikkeling van de bankactiviteiten -die al in 2014 was bevolen- werd doorkruist, wat leidde tot het faillissement.

Piqueur zegt nu in de mail "dat hij hoopt ook snel duidelijkheid te krijgen over wat er fout liep in deze communicatie en wat de oorzaak was van de abrupte vertrouwensbreuk". Hij belooft in elk geval zijn medewerking te verlenen aan eender welk onderzoek, "zij het parlementair, strafrechterlijk, tucht...".

Jeroen Piqueur. Beeld belga
Jeroen Piqueur.Beeld belga

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234