Maandag 29/11/2021

Dirk Van Esser (was voorzitter VSF) 'Anciaux bemoeit zich te veel'

'Ik geloof niet meer in de nationale sportbonden. Dat zijn lege dozen: zonder personeel of werking'

Deze week is Dirk Van Esser (47 jaar) opgestapt als voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie. De VSF is de overkoepelende organisatie van alle sportliga's, die samen één miljoen sporters tellen. "Ik heb altijd gezegd dat ik maar één mandaat van vier jaar zou uitoefenen. Als de bestuurders elkaar vlot afwisselen, blijft de federatie dynamisch werken", geeft de vroegere vice-Belgisch turnkampioen als uitleg, al heeft de affaire een vreemde nasmaak. Zijn ontslag bij de Gymfed, in juli - een kwestie waarover hij niet wil spreken - zal er voor iets tussen zitten. Van Esser is de man die samen met coach Gerrit Beltman Aagje Vanwalleghem met kordate hand naar de Spelen leidde en de Gymfed professionaliseerde.

Van Esser werkte liever achter de schermen. Vorig jaar steunde hij als VSF-voorzitter mee de - nipt mislukte - sollicitatie van Philippe Housiaux om voorzitter te worden van het BOIC. "Zelf had ik nooit de ambitie voor het voorzitterschap", zegt hij. "Housiaux wou de Vlaamse en Waalse sportliga's meer invloed te geven. Het gaat namelijk niet snel genoeg voor mij. Ik geloof niet meer in de nationale sportbonden. Dat zijn lege dozen: zonder personeel of werking. Het BOIC is zoals het koningshuis: voor de staatshervorming van cruciaal belang, maar nu nog van weinig nut en toch invloedrijk. De toekomst ligt bij de Vlaamse en de Waalse bonden, die zich nog meer moeten professionaliseren.

Dat betekent: in elke federatie zou er een aparte stuurgroep-Topsport moeten komen, die wordt geleid door een sterke topsportcoördinator. De raad van bestuur van vrijwilligers zou zich dan kunnen beperken tot het opvolgen van de topsportdoelstellingen, en zich voor de rest zoveel mogelijk afzijdig houden. De topsportcoördinator zou als een soort kleine topsportmanager zijn eigen teams van trainers en atleten moeten kunnen vormen en autonoom beslissingen nemen. Alleen dan zullen topsporters resultaten halen en zullen het Bloso en het BOIC meer vertrouwen krijgen in de topsportfederatie. Dirk Crois van het roeien en Lode Grossen van het zwemmen zijn op dat vlak op de goeie weg, vind ik."

Vlaams minister van Sport Bert Anciaux moet zijn plaats leren kennen, vindt Van Esser. "Anciaux slaagt er voorlopig in om de middelen te vinden. Maar zijn zwakte is dat hij zich ook op het terrein te veel wil bemoeien. Als minister zou hij de uitvoering van zijn beleid compleet aan het Bloso moeten toevertrouwen. Ik geef het voorbeeld van Atletiek Vlaanderen, de vzw met vijftien voltijdse contracten voor topsporters. In plaats van te bepalen wie een contract moet krijgen, zoals Anciaux doet, zou hij die vzw beter ontbinden en het tewerkstellingsproject naar Bloso overdragen. Zo worden de criteria automatisch strenger en voor iedereen gelijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234