Maandag 06/02/2023

Media

Directie VTM maakt bocht van 180 graden: hoofdredacteur in ere hersteld

Nicholas Lataire.  Beeld geert braekers
Nicholas Lataire.Beeld geert braekers

Vier dagen na zijn ontslag mag Nicholas Lataire opnieuw aan de slag als hoofdredacteur van VTM NIEUWS. De directie moest op haar stappen terugkeren na blijvende druk van de redactie.

Jan Debackere

‘Opgelucht.’ ‘De beste oplossing voor iedereen.’ Bijna niets dan blije gezichten bij VTM, nadat gisterenmiddag bekend raakte dat Nicholas Lataire opnieuw hoofdredacteur mag zijn van VTM NIEUWS. Vier dagen geleden was zijn ontslag – samen met dat van journalistiek directeur Kris Hoflack – volgens de directie nog de enige oplossing om met een schone lei te starten. Nu moet diezelfde directie toegeven dat zij verkeerd was.

“De beslissing was gebaseerd op onvolledige en onjuiste informatie”, luidt het in een mededeling. “Foute percepties en gebrek aan open communicatie hebben ons op het verkeerde been gezet. Langs beide kanten. Dat is hard om vast te stellen… maar het is vandaag de enige waarheid. Die waarheid is de voorbije dagen pas echt helder geworden.”

Nochtans vreemd, want op de dag van Lataires ontslag was al duidelijk dat hij nog veel steun had op de redactie. Nadat de mail van dertien journalisten over de gang van zaken bij VTM NIEUWS donderdagochtend in De Morgen uitgelekt was, schaarden veel journalisten zich onmiddellijk achter hem. De mail bleek slechts een minderheid van de redactie te vertegenwoordigen en enkele ondertekenaars gaven toen ook al aan zich van de mail te distantiëren omdat ze naar eigen zeggen misleid waren. Dat directeurs Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx donderdagavond laat Lataire toch zijn C4 gaven, geeft aan dat ze onvoldoende wisten wat op de redactie leefde.

Onder meer onder impuls van zwaargewichten als Stef Wauters en Dirk Van den Bogaert bleef de redactie zich de voorbije dagen actief verzetten tegen het ontslag. Ook grote baas Christian Van Thillo mengde zich in het dossier om de crisis bij een van de belangrijkste merken van Medialaan-De Persgroep te bezweren. Volgens verschillende bronnen was het eerherstel van Lataire ook de beslissing van Van Thillo, die zo de directie overrulede, maar dat ontkent Medialaan. “De beslissing is unaniem genomen.” Van Thillo kwam de beslissing gisterenochtend wel toelichten op het redactiecomité van VTM NIEUWS, samen met Deckers en Lodewyckx.

Bij de redactie is men vooral blij dat de directie durfde op haar stappen terug te keren. Stef Wauters, die vorige vrijdag tijdens een redactiebijeenkomst nog sprak over een breuk met de directie, erkent dat gevoel. “Ik ben trots te kunnen werken voor een bedrijf met dat soort leiderschap, waar mensen een fout durven rechtzetten. Dat is niet evident, maar het zorgt ervoor dat we weer verder kunnen. Dit is de juiste beslissing voor VTM NIEUWS.”

Nicholas Lataire, die de redactie ook al even kort toesprak, zegt opgelucht en blij te zijn dat hij opnieuw bij VTM aan de slag kan. “Het was een korte periode waarbij je door veel emoties gaat. De gesprekken waren open en stevig, maar nu kunnen we opnieuw vooruit denken. Er ligt immers veel werk op de plank, niet alleen bij VTM NIEUWS, maar ook bij de andere programma’s van de nieuwsdienst.” Lataire zal dat nu doen met An Goovaerts, die vorige week in allerijl van De Morgen naar VTM getransfereerd werd en ook hoofdredacteur blijft.

Wonden

De terugkeer van Lataire betekent niet dat het ineens allemaal koek en ei is op de redactie bij VTM. Er zijn de voorbije dagen harde woorden gevallen en diepe wonden geslagen. Veel journalisten blijven het moeilijk hebben met de mail, die zij als een ‘coup’ zien van een beperkt aantal journalisten met Kris Hoflack als spil achter de schermen. Het misleiden van journalisten en de foute info in de mail – Kris Peeters en Bart De Wever ontkenden al hun bezorgdheid geuit te hebben over VTM NIEUWS – is voor hen een brug te ver.

De onvrede richt zich daarbij vooral op Elke Pattyn, Julie Colpaert en Romina Van Camp, de initiatiefnemers van de mail. Tegenover de andere ondertekenaars is de vergevingsgezindheid groter. De directie en Lataire riepen op tot sereniteit en vroegen niet rancuneus te zijn, maar dat is in de praktijk niet zo makkelijk, zegt een journalist. “We zijn geen vrienden meer met hen. Daarvoor zit dit te diep.”

Een van de dertien ondertekenaars, die de terugkeer van Lataire ook de beste oplossing noemt, hoopt dat het ‘goedbedoelde opzet’ van de mail nu niet vergeten wordt: “Bezorgdheid over de inhoudelijke lijn, over de werksfeer op de redactie, over te veel jonge collega’s die al vertrokken.”

“We zullen daar in alle openheid met elkaar over spreken”, belooft Lataire.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234