Vrijdag 25/06/2021

Directie NMBS sluit zich aan bij procedure tegen 'De Morgen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Achttien minuten voor het begin van de debatten voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft het directiecomité van de NMBS zich gisterochtend alsnog aangesloten bij de procedure die PS-topman Vincent Bourlard vorige woensdag aanspande tegen twee journalisten van deze krant. Douglas De Coninck en Marc Vandermeir werden op grond van een eenzijdig verzoekschrift veroordeeld tot het betalen van 25 euro per uur dat zij hun bronnen vrij weigeren te geven.

De procedure was ingespannen namens Bourlard zelf, de nv Euro Liège TGV en de NMBS. Donderdag bleek dat binnen de NMBS niemand op de hoogte was en dat niemand er ook veel voor voelde om zich bij de hoogst merkwaardige actie aan te sluiten. "Het is niet aan ons om het bronnengeheim van journalisten te kraken", zei voorzitter Alain Deneef. Veel vat lijkt de nieuwe raad van bestuur echter niet te hebben op het directiecomité. Dat kwam gisterochtend in alle vroegte bijeen om de zaak nog net op tijd te regulariseren. Directeurs Antoine Martens (CD&V), Jean-Marie Raviart (PSC), Leo Pardon (SP.A) en Bourlard zelf mandateerden de advocaten van die laatste om in deze zaak nu ook namens de NMBS op te treden. De formele bevestiging kwam er om 9.12 uur, achttien minuten voor in de rechtszaal de debatten begonnen over het derdenverzet dat De Morgen aantekende. Advocaat Raf Verstraeten voerde namens de NMBS aan dat het zijn cliënten "niet te doen is om het schenden van het bronnengeheim", maar dat zij enkel een kopie willen bekomen van "de nota van de dienst interne audit" waar in De Morgen van 11 mei naar werd verwezen. "Wij willen enkel de inhoud kennen, niet de naam van de persoon die het aan de krant doorspeelde."

Namens De Morgen stelde advocaat Geert Glas dat het vrijgeven van kopieën op precies hetzelfde neerkomt. "De tegenpartij kent de inhoud trouwens al. Die is beschreven in de krant en in het proces-verbaal van de gerechtsdeurwaarder door wie wij het aanvankelijk in twijfel getrokken bestaan van de nota lieten vaststellen." Glas vindt het opvallend dat de NMBS de inhoud van het aangevochten artikel in De Morgen nauwelijks betwist, maar dat het haar enkel te doen is om "dé nota, en meer bepaald het identificeren van de whistleblower op haar dienst interne audit".

Er volgde een semantische discussie over de betekenis van het woord 'nota'. Volgens Verstraeten kan een nota alleen een officieel stuk zijn, komende van een officiële instantie. Volgens Glas was 'nota' een door de journalisten bewust gekozen vage omschrijving, precies vanwege het feit dat binnen de NMBS de opstellers ervan problemen riskeren, indien blijkt dat zij "uit de biecht hebben geklapt" over de toestand bij Euro Liège TGV. Dat ingenieursbureau, een onder invloed van de Luikse PS staand filiaal van de NMBS, coördineert de bouw van het nieuwe Luikse hst-station. Dat zou aanvankelijk 100 à 150 miljoen euro kosten, maar het prijskaartje gaat nu al in de richting van de 350 miljoen euro.

Doordat de rechter nog geen uitspraak deed, tikt de klok voor De Coninck en Vandermeir verder. Gisteravond stonden zij op papier al voor meer dan 3.000 euro in het krijt bij de NMBS. De journalisten lieten weten niet te zullen zwichten. "Ik vraag nog liever politiek asiel aan in Luxemburg", aldus Vandermeir. De veroordeling wekt intussen steeds meer de verwondering op bij buitenlandse media, zoals de Franse krant Le Monde en de organisatie Reporters Sans Frontières. In de Kamer ondervroeg Geert Bourgeois (N-VA) gisteren minister van Justitie Verwilghen (VLD) over de problemen omtrent het journalistiek brongeheim. Bourgeois vindt dat België de internationale aanbevelingen daarover moet omzetten in een wetgeving. Volgens Verwilghen is dat niet nodig en bieden de arresten van het Hof voor de Rechten van de Mens "al voldoende garanties". De N-VA kondigt nu aan dat ze in overleg met de journalistenbond zelf een wetgevend initiatief te nemen.

Brusselse rechter houdt uitspraak nog in beraad, journalisten staan intussen al voor meer dan 3.000 euro in het krijt bij NMBS

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234