Zondag 05/02/2023

De LijnUpdate

Directie en vakbonden De Lijn Vlaams-Brabant bereiken akkoord

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Directie en vakbonden bij De Lijn Vlaams-Brabant hebben een akkoord bereikt over het sociaal conflict waarvoor sinds vorige week dinsdag gestaakt werd door een deel van de chauffeurs en personeel in de technische diensten. Dat is vernomen bij vakbonden en directie. Vanaf morgen zullen de bussen weer normaal rijden. Het akkoord heeft de goedkeuring van de drie vakbonden.

Redactie en Belga

In het akkoord belooft de directie aanpassingen aan de planning voor chauffeurs en controleurs. Wijzigingen aan werkroosters voor de volgende dag kunnen ten laatste om 12 uur aan de betrokkene gemeld worden. Er komt met het oog op de berekening van de lonen ook een nauwkeurigere ‘puntering’ voor de werkelijk gewerkte uren. De loonadministratie van De Lijn belooft een snellere oplossing voor fouten in de berekening van het loon en vergoedingen. Alle geplande verloven in deze provincie zijn goedgekeurd tot en met 31 december.

De onderhandelingen donderdagmorgen in Leuven duurden nauwelijks een uur. De directie kon zich met name vinden in de aanpassingen die de vakbonden woensdag al hadden voorgesteld aan het voorstel dat de directie de dag voordien had overgemaakt na afloop van de verzoeningsvergadering. De directie was woensdag evenwel vertegenwoordigd door iemand die geen mandaat had om te onderhandelen.

De Lijn waarschuwt reizigers dat er vandaag nog hinder kan zijn, maar verwacht dat de bussen vanaf morgen weer normaal zullen rijden.

‘Directie erkent eindelijk problemen’

“Het akkoord is een eerste aanzet en het kan altijd beter, maar het grote pluspunt is dat de directie eindelijk de problemen bij het personeel erkend heeft en zich niet langer kan verschuilen achter een ‘ik weet van niets’ zoals directeur-generaal Kesteloot op tv verklaarde”, zegt vakbondssecretaris Marcel Conters (ACOD).

Conters verwijst hierbij naar de massale steun aan de syndicale eisen vanwege het personeel van De Lijn tijdens de stakingsactie in Vlaams-Brabant en de rest van Vlaanderen. “Dit moet een heel belangrijk teken zijn aan het management dat er wel degelijk veel onrust en onvrede is bij chauffeurs en personeel van technische diensten”, aldus de vakbondsman.

“Wij hopen ook dat De Lijn nu eindelijk meer zal investeren in het personeel en niet alleen in infrastructuur zoals de aankoop van nieuwe autobussen”, aldus Conters, die de directie voorts nog waarschuwt “dat de vakbonden erop zullen toekijken dat de afspraken nageleefd worden”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234