Woensdag 24/07/2019

Directeurs zwaarst getroffen door werkdruk

Niet alleen leerkrachten, maar ook hun directeurs moeten geregeld een dag thuisblijven. Gemiddeld is een directeur 4 procent van alle dagen in een jaar ziek, iets minder dan de leraren. Maar als zij zich moeten afmelden, dan worden zij vaker dan de meeste andere personeelsleden getroffen door psychosociale aandoeningen als burn-outs, depressies en stress. In het basisonderwijs is liefst 54,2 procent van alle ziektedagen veroorzaakt door psychische ziektes, terwijl dit percentage in het secundair onderwijs oploopt tot 60,7 procent. Fors meer dan al het ander onderwijspersoneel, dat respectievelijk 35,7 en 37,4 procent van de ziektedagen thuis blijft door stressgerelateerde klachten.

Stressconsulent Luc Swinnen is niet verrast door de hoge cijfers. "Bij hen komen alle klachten terecht, terwijl zijzelf vaak bij niemand stoom kunnen afblazen. Vaak ervaren ze een gebrek aan steun, terwijl ze door anderen worden gezien als een manusje-van-alles." Raymonda Verdyck, bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), meent dan ook dat er in het loopbaandebat, waardoor de job aantrekkelijker moet worden gemaakt, rekening moet worden gehouden met de directeurs. "Het wordt steeds vaker een knelpuntberoep, omdat jonge mensen de hoge druk en verwachtingen zien en daar soms liever niet mee te maken krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden