Woensdag 21/08/2019

Directeur NSA zal onderzoeksraad niet voorzitten

NSA-baas James Clapper. Beeld AFP

Wekenlang regende het kritiek op de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingsdienst NSA. Een groep experten moet het PRISM-programma nu onderzoeken, maar anders dan aanvankelijk gedacht zonder directeur James Clapper.

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper zal de door president Barack Obama aangekondigde expertengroep voor de controle van het Amerikaanse spionageprogramma aanvoeren noch haar leden uitkiezen. Dat heeft het Witte Huis duidelijk gemaakt. Analisten hadden vooraf aangekaart dat de raad met Clapper aan het hoofd niet onafhankelijk kan werken en hij de expertengroep ten voordele van de geheime dienst kan beïnvloeden.

De groep wordt door het Witte Huis in overleg met de geheime dienst samengesteld, zei de woordvoerster van de nationale veiligheidsraad Caitlin Hayden. De groep zal ook niet aan Clapper rapporteren en uit "onafhankelijke experten van buitenaf" bestaan. "Namen kunnen we nog niet noemen, maar hopen dat snel te kunnen doen."

De raad moet onderzoeken of de huidige vorm van dataverzameling de nationale veiligheid en de Amerikaanse buitenlandse politiek optimaal ten goede komt. Ook "andere politieke overwegingen" zullen in aanmerking worden genomen. Daartoe behoort de "noodzakelijkheid het vertrouwen van de publieke opinie te behouden". Tussenresultaten zullen na 60 dagen, een slotrapport tegen het eind van het jaar voorgelegd worden.

Het Witte Huis had maandagavond meegedeeld dat Clapper de raad zou samenstellen. De directeur wordt verweten het Amerikaans Congres in maart onwaarheden verteld te hebben over de omvang van het NSA-spionageprogramma. Na onthullingen over het programma verontschuldigde hij zich over zijn "verkeerd" antwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden