Vrijdag 09/06/2023

NieuwsOekraïne

Diplomatie rond Oekraïne wordt opgeschroefd, westerse bewapening gaat door

Oekraïense soldaten trainen in een park in Kiev. Beeld AP
Oekraïense soldaten trainen in een park in Kiev.Beeld AP

De VS en de NAVO voelen maar weinig voor de harde veiligheidseisen die Rusland stelt. Terwijl in Parijs diplomatieke gesprekken plaatsvinden, sturen verschillende westerse landen alvast militaire steun naar Oekraïne.

MIM

Sinds woensdagmiddag zitten diplomatieke raadgevers van de Duitse bondskanselier en de Russische, Oekraïense en Franse presidenten samen in Parijs. Zij moeten een uitweg uit de crisis aan de Oekraïense grens vinden. Kiev vreest, net als de VS en de NAVO, dat Rusland een invasie plant. Meer dan 100.000 Russische militairen zijn momenteel verzameld aan de Oekraïense grens.

Die aanwezigheid blijft voorlopig een drukkingsmiddel, maar de Verenigde Staten en het NAVO-bondgenootschap lijken alvast niet happig om zomaar mee te gaan in de zogenaamde veiligheidseisen van Rusland. Moskou vraagt de garantie dat buurland Oekraïne geen lid mag worden van de NAVO, en wil alle NAVO-troepen weg uit onder meer de Baltische staten, Bulgarije en Roemenië.

Oekraïne heeft het recht zelf zijn bondgenoten te kiezen, benadrukte de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken. De VS, die met economische sancties dreigen voor Rusland, zouden goed gekeken hebben naar de Russische zorgen en een antwoord aan Moskou hebben bezorgd. De dreiging met economische sancties blijft aanwezig vanuit Washington. De Verenigde Staten spreken daarnaast de ambitie uit om Europa minder afhankelijk maken van gas en olie uit Rusland, een belangrijke hefboom in de gesprekken.

De NAVO zal zijn schriftelijk antwoord op donderdag pas overhandigen. Hoewel het antwoord volgens diplomaten stelt dat de Russische eisen onaanvaardbaar zijn, zouden er enkele cruciale toegevingen zijn op vlak van wapenbeheersing, om de dialoog open te houden.

Intussen blijft de bewapening wel aanhouden. Verschillende westerse landen zoals Tsjechië en Duitsland beloven al militaire steun aan Oekraïne. In de Kamer heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gezegd dat België zich een “solidaire partner” zal tonen die “zijn verantwoordelijkheid neemt”, mocht het tot een militair conflict komen. Een concrete vraag is echter nog niet gesteld vanuit de NAVO.

Dedonder treedt daarmee legerchef Michel Hofman bij, die eerder stelde dat de Belgische eenheden die aan de NAVO zijn aangeboden in staat van maximale paraatheid zijn. Het gaat volgens hem om 250 à 300 militairen die deel zouden uitmaken van een grotere formatie onder Frans bevel. Daarbovenop heeft België extra F-16's toegezegd en nog een fregat.

De Amerikaanse ambassade in Kiev maant ondertussen al burgers aan om nu een vertrek uit het land te overwegen. “De veiligheidssituatie in Oekraïne blijft onvoorspelbaar door de toegenomen dreiging van Russische militaire actie en kan met weinig waarschuwing verslechteren”, klinkt het. De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman zou signalen zien dat Rusland “tussen nu en half februari” tot militaire actie overgaat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234