Vrijdag 20/05/2022

Onderwijs

Diploma halen in hoger onderwijs moet sneller

De openingsles politicologie in Gent dit academie, door Wouter Beke. Beeld BELGA
De openingsles politicologie in Gent dit academie, door Wouter Beke.Beeld BELGA

Het systeem van het leerkrediet – met punten die studenten moeten inzetten – is te complex. Er ligt een drastische vereenvoudiging op tafel die studenten sneller aan een diploma moet helpen.

Lieven Desmet en Remy Amkreutz

De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor), waarin zowel de hogescholen, universiteiten, vakbonden en studenten zijn vertegenwoordigd, wil het leerkredietsysteem drastisch vereenvoudigen of zelfs helemaal op de schop doen. Dat blijkt uit een advies die De Morgen kon inkijken.

Aan de basis van het huidige systeem, dat in 2009 werd ingevoerd door toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a), staat een rugzakje. Jongeren krijgen bij de start van hun studieloopbaan 140 studiepunten. Een jaar voltijds studeren kost er 60. In zijn advies pleit de Vlor ervoor om dat startpakket op te trekken tot 200 studiepunten. Daardoor zouden studenten niet bang zijn om hun studiepunten op te nemen, wat nu vaak het geval is. Meer studiepunten aan de start zou dat probleem verhelpen.

“Je ziet nu soms een angstreactie bij studenten”, zegt een bestuurder. “Zij nemen bewust minder studiepunten op, omdat ze er maar 140 hebben. Als je er meteen 200 geeft, counteren we die reflex.”

Ann De Schepper, vicerector onderwijs aan de Universiteit Antwerpen, en tevens voorzitter van de werkgroep leerkrediet: "Dit systeem is vooral veel duidelijker voor de studenten. Ze komen er ook minder snel door in de problemen, wat nu soms wel het geval is bij iemand die een moeilijke start neemt."

Maar het kan ook anders. De Vlor dokterde ook een volledig alternatief systeem uit waarbij een student tot drie keer toe een nieuwe bachelor- of graduaatsopleiding kan aanvatten. Elke keer starten de jongeren met een schone lei, waardoor ze meerdere kansen krijgen om een diploma te behalen zonder dat de zeis van het leerkrediet boven hun hoofd hangt. Als die drie kansen op zijn, mag een student onder geen beding nog beginnen aan een bacheloropleiding. Bovendien zou een student nog maximaal twee masters mogen behalen.

Dat systeem heeft het voordeel dat het minder complex is, en transparanter, waardoor het eenvoudiger te communiceren is aan de studenten. Uit het voorstel moet blijken dat de student meer kansen krijgt, en het ook minder snel bestraffend werkt. In het systeem van leerkrediet riskeren zij te moeten stoppen omdat hun punten opgebruikt zijn. Daar staat wel tegenover dat dit systeem kan leiden tot een verlenging van de studieduur, omdat studenten drie nieuwe kansen krijgen die telkens aan het begin van een academiejaar starten, luidt het.

Aantal voordelen

"Dit systeem hebben we uitgewerkt op vraag van de Vlaamse overheid", zegt De Schepper. "Men vroeg ons naast een hervorming van het bestaande systeem, om ook eens te kijken naar een alternatief. Dit alternatief biedt een aantal voordelen, maar tegelijk moeten we eraan toevoegen dat een aantal randvoorwaarden onvoldoende bestudeerd zijn kunnen worden. Onder meer het financiële plaatje kunnen we hier minder inschatten. Daarom ook dat we vooropstellen dat in dit geval maximaal twee masters behaald mogen worden, vanwege die financieringsvraag. Dit systeem vraagt alvast een dieper debat", vindt De Schepper.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is een eenvoudiger systeem genegen, liet ze al meermaals doorschemeren. “We weten dat het huidige systeem van leerkrediet complex is”, zegt Crevits. “Dat is net de reden waarom ik een advies heb gevraagd aan de Vlaamse Onderwijsraad. Nu het advies er is, kunnen we dit verder bespreken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234