Vrijdag 09/12/2022

Dioxinecrisis kwam niet aan het licht, ondanks monitoring

'Alle grondstoffen voor voeding dienen te worden getest op PCB'

gent

eigen berichtgeving

'PCB's en dioxines vormen een algemeen verspreid milieuprobleem en kunnen dus in elke grondstof voorkomen, ongeacht de oorsprong," zegt professor Van Hoof namens de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent, de Nederlandstalige Orde der Dierenartsen, de Vlaamse Dierenartsen Vereniging en de Dierenartsen-hygiënisten. "Risicobeheersing houdt dan ook in dat voortaan alle grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van voedingsmiddelen op PCB's en, zo nodig, op dioxines worden gecontroleerd. Alleen zo zal de kans op ongevallen worden gereduceerd." Volgens Van Hoof was de vergiftiging van het veevoeder in januari, maart en april een louter accidenteel gebeuren. "We doen al sedert 1989 aan monitoring (bewaking) op de aanwezigheid van PCB's in het vlees", zegt prof. Van Hoof. "Elk jaar wordt een honderdtal stalen genomen, die worden geanalyseerd. Nog nooit heeft zich een probleem voorgedaan. Alle resultaten waren negatief, op eentje na, dat van een oud paard. De resultaten van al die staalnames worden elk jaar gepubliceerd in een rapport van het WIVLP (het Louis Pasteurinstituut, FSt), en worden later voorgelegd aan Europa. Het betreft louter informatieve bemonstering, op basis waarvan de Europese Unie haar beleid uitstippelt."

Waarom de dioxinecrisis ondanks de monitoring niet is opgemerkt, kan prof. Van Hoof ook niet verklaren. "Misschien zijn de monsters nog niet geanalyseerd", denkt hij. "Ze zitten waarschijnlijk nog in de diepvries. Mogelijk blijkt later nog dat de crisis inderdaad zou zijn opgemerkt." Bij de bevoegde instanties worden in elk geval vragen gesteld bij de efficiëntie van de monitoring van het Louis Pasteurinstituut. "Voor een fatsoenlijke monitoring heb je minstens 10.000 monsters nodig", klinkt het daar.

"De grote moeilijkheden waarmee we nu te maken hebben, tonen duidelijk aan dat betere preventieve controles dringend noodzakelijk zijn", geeft de Gentse hoogleraar toe. "Nationaal en internationaal wordt steeds meer de complexiteit van de moderne dierlijke productie erkend. Daarom wordt er steeds meer belang gehecht aan de principes van integrale ketenbewaking en risicoanalyse. Dergelijke methoden kunnen echter alleen maar goed werken als de overheid zorgt voor voldoende controlemogelijkheden.

"De dierenartsen steunen de oprichting van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid en de centralisatie van de huidige controle- en inspectiediensten. Daarnaast wensen wij te wijzen op de noodzaak van een degelijke en duidelijke risicobeheersing op elk niveau, en dat volgens Europees erkende normen.

"Als dierenartsen zijn wij ons bewust van de verantwoordelijkheid die ons binnen de dierlijke productie is toegekend", besluit prof. Van Hoof. "Het gaat dus niet op, zoals een anonieme ambtenaar donderdag in jullie krant beweerde, de dierenartsen te vergelijken met dieven." (FSt)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234