Zaterdag 10/12/2022

Dioxine in moedermelk: geen reden tot paniek

Brussel.

Belga en eigen berichtgeving

Er is geen reden om het gebruik van moedermelk te ontraden. Dat zegt de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde naar aanleiding van de recente dioxinebesmetting. Volgens de academie lijkt het "zeer weinig waarschijnlijk" dat de huidige dioxinebesmetting veel zal wijzigen aan het dioxinegehalte van moedermelk. Om dit te staven wordt momenteel onderzoek gepland om de dioxine- en PCB-gehalten te meten in een representatief aantal stalen moedermelk en navelstrengbloed.

Door de snelle opname en opstapeling via de voeding in het lichaams- en uiteindelijk melkvet is moedermelk een van de belangrijkste indicatoren van dioxine in het menselijk lichaam. Bovendien heeft dioxine een wetenschappelijk vaststaand effect op de foetus, van genetische schade tot verminderde schedelomvang en groeistoornissen. Het is ook bekend dat in 1989 door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) in België gemiddelde dioxinewaarden werden gemeten van 34,4 tot 39,5 picogram TEQ per gram vet moedermelk. Hoewel die concentraties in 1993 al teruggelopen waren tot waarden van 20,8 tot 27,1 picogram riep de WGO ons land weinig benijdenswaardig uit tot 'wereldwijd dioxinekoploper'.

Gegevens die moeders de laatste weken aan het denken zette. Volgens de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde is er echter weinig reden tot paniek. Amerikaanse en Nederlandse studies wijzen volgens hen voornamelijk in de richting van mogelijke schade door blootstelling aan dioxines in de moederschoot (dus voor de geboorte) en niet door blootstelling via moedermelk na de geboorte. Vergiftiging door dioxine is volgens de Academie ook een probleem van chronische, langdurige blootstelling. Een negatief effect van het gebruik van moedermelk op zich, is tot nu toe volgens hen nooit aangetoond. Een korte periode waarin hogere doses dioxines ingenomen worden, zou ook niet veel veranderen aan de uiteindelijke opstapeling op lange termijn.

De Academie haalt ook een Nederlandse studie aan waarin werd aangetoond dat zuigelingen die een hoog dioxinegehalte hadden in hun navelstrengbloed en het plasma van de moeder, gemiddeld iets lager scoorden in hun verstandelijke ontwikkeling op de leeftijd van 42 maanden dan zuigelingen die blootgesteld waren aan minder dioxine. (PG)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234