Dinsdag 07/12/2021

Dilbeek moet na niet-goedkeuring budget 2017 besturen met 'voorlopige twaalfden'

In de Dilbeekse gemeenteraad is deze avond het budget 2017 niet goedgekeurd geraakt waardoor deze Vlaams-Brabantse gemeente volgend jaar zal moeten besturen met 'voorlopige twaalfden', tot er een oplossing gevonden wordt. De politieke situatie in Dilbeek is zeer moeilijk sinds de bestuurscoalitie van N-VA, CD&V-DNA en Groen-sp.a in september haar meerderheid verloor door de overstap van CD&V-er Jos Crabbe naar Open Vld.

Tijdens de gemeenteraad eind november keurden oppositiepartijen Open Vld en het Franstalige UF een verlaging goed van de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 1.275 tot 1.175. Burgemeester Willy Segers (N-VA) legde tegen deze beslissing klacht neer bij de gouverneur omdat hierbij niet aangegeven werd op welke wijze de meerjarenplanning diende aangepast te worden. Een uitspraak hierover is er nog niet.

De bestuurscoalitie legde tijdens de raad een ongewijzigd budget voor 2017 voor, en een agendapunt waarin de verlaging van de opcentiemen terug ongedaan gemaakt werd. Omdat de oppositiepartijen beide punten wegstemden gaat Dilbeek dus 2017 in zonder goedgekeurde begroting. Van alle financiële punten raakte enkel de politiebegroting voor 2017 goedgekeurd.

"Wij moesten vanavond opnieuw vaststellen dat de oppositie ons een belastingverlaging oplegt die de gemeente jaarlijks 1,3 miljoen euro kost zonder aan te geven waar er op het budget en de meerjarenplanning moet bespaard worden. Wij gaan deze zelf niet aanpassen, want dan moeten we een aantal projecten schrappen waarover we al gecommuniceerd hebben", aldus Segers die de oppositie om die reden van 'onverantwoordelijkheid' beschuldigt. Dat de gemeente zal moeten besturen met voorlopige twaalfden betekent dat ze maandelijks niet meer mag uitgeven dan in totaliteit in de begroting van 2016 gedeeld door 12. "Zo'n situatie kan al op korte termijn bij onverwachte hoge uitgaven tot financiële problemen leiden", aldus Segers.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234