Maandag 30/11/2020

crisis Griekenland

Dijsselbloem reageert hard: verklaringen Varoufakis zijn "volstrekt uit zijn duim gezogen"

Jeroen Dijsselbloem ontkent in alle toonaarden de bewering van zijn Griekse ambtsgenoot Varoufakis.Beeld ANP

De opmerking van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dat een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden in het verschiet ligt is "volstrekt onjuist". Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijssebloel gezegd.

Een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden ligt in het verschiet en kan ongeacht de uitslag van het referendum van zondag worden bereikt. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vandaag tegen het Ierse radiostation RTE Radio.

Maar daar is dus niets van aan, aldus Jeroen Dijsselbloem vanmiddag na de Nederlandse ministerraad. "Dat is volstrekt uit zijn duim gezogen. Er zijn geen nieuwe voorstellen naar Athene gegaan", aldus Dijsselbloem. "En we zijn niet dichtbij een oplossing", voegde hij eraan toe. Er wordt pas weer met de Griekse regering gesproken na het referendum van zondag.

Nochtans waren er volgens Varoufakis nieuwe voorstellen gedaan. "Ik kan je verzekeren dat we deze week heel behoorlijke voorstellen van Europa hebben ontvangen en dat een deal zo goed als rond is", stelde hij.

Volgens de minister kunnen de Griekse banken dinsdag weer hun deuren openen. Zondag werd besloten de banken te sluiten tot en met aanstaande maandag, de dag na het referendum, om te voorkomen dat ze ten onder zouden gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld ANP

"Griekse banken hebben nog maar 500 miljoen euro in kas"

Een beetje goed nieuws komt er ondertussen van het IMF. Na het niet nakomen van de financiële verplichtingen door Griekenland had het IMF drie opties. Het bedrag kwijtschelden, direct opeisbaar maken of het op de lange baan schuiven. Dat laatste heeft het IMF gedaan, staat in een persverklaring van de European Financial Stability Facility (EFSF). Er is gekozen voor een zogeheten 'Reservation of Rights' op de Griekse schuld bij het IMF.

Maar intussen droogt de cashreserve van de Griekse banken wel razendsnel op. Er zou nog maar 500 miljoen euro in kas zijn, en door het gebrek aan briefjes van 20 euro kan er in de meeste bankautomaten nog maximum 50 euro per dag worden afgehaald. De economie dreigt in te storten. Het hoofd van de Griekse bankenassociatie spreekt weliswaar van 1 miljard euro, maar ook dat is maar voldoende tot maandag. Daarna is er opnieuw geld van de Europese Centrale Bank nodig.

"We hebben uit goede bron vernomen dat de cashreserves van de banken zijn gedaald tot 500 miljoen euro", zegt Constantine Michalos, hoofd van de Griekse kamer van koophandel, in de Britse krant The Telegraph. "Iedereen die denkt dat ze dinsdag weer open zullen gaan, dagdroomt. De cash zou er binnen het uur weg zijn."

"We bevinden ons in een extreem gevaarlijke situatie. Griekse bedrijven zijn uitgesloten van de elektronische transfers van het Europese Target2-systeem (het interbancair betalingssysteem voor grensoverschrijdende betalingen binnen de EU, nvdr.). De volledige Griekse handelsgemeenschap kan niets importeren, en zonder ruwe materialen kunnen ze ook niks produceren", waarschuwt Michalos.

Pavlos Deas, de eigenaar van een olijfverwerkingsfabriek in Chalkidiki, zegt zelfs te vrezen dat hij zijn fabriek met 250 werknemers in de komende dagen zal moeten sluiten. "We kunnen geen geld naar onze leveranciers sturen. Drie van onze containers zijn tegengehouden aan de grens omdat de banken geen verschepingsdocument kunnen afleveren. We weten niet hoe we een bestelling van 60 containers naar de VS gaan moeten sturen. Bovendien hebben we niet genoeg brandsstof. We hebben 10.000 liter gevraagd, maar we kunnen er maar 2.000 krijgen. Het wordt per dag gerantsoeneerd. Fabrieken rondom ons vallen als dominosteentjes, we zullen alles verliezen als dit blijft voortduren."

Een bejaarde man wacht tot hij de bank binnenmag om zijn pensioen op te halen.Beeld AP

Diepe verdeeldheid

Ondertussen blijft het referendum van zondag het land verdelen. Vier leden van de nationalistische Onafhankelijke Grieken hebben al gezegd dat ze de partijlijn niet zullen volgen en toch 'ja' zullen stemmen in het referendum over de eisen van de internationale geldschieters. Partijleider en minister van Defensie Panos Kammenos gaf hen meteen een veeg uit de pan. "Het is oorlog en we zullen niet toegeven. Wie niet tegen de strijd kan, moet wegblijven."

Ook binnen regeringspartij Syriza is er diepe verdeeldheid over de te varen koers. "We hebben maanden van kinderachtige tactieken gehad. Ze dachten dat ze Europa konden afpersen om toegevingen te doen in plaats van de oorzaak van het probleem van dit land aan te pakken en te aanvaarden dat we ons volledig los moeten maken", aldus een parlementslid in The Telegraph. En ook gewone burgers verzetten zich tegen de volksraadpleging. Zij proberen via het Griekse hooggerechtshof het referendum ongrondwettelijk te laten verklaren.

Volgens de burgemeester van Athene maakt Griekenland zich belachelijk met een referendum over een voorstel dat zelfs niet langer op tafel ligt.

Een peiling van persbureau Bloomberg geeft aan dat het met het referendum nog alle kanten uitkan. 43 procent van de respondenten zegt neen te zullen stemmen, 42,5 procent is voor, 14,5 procent is nog onbeslist.

"Onberekenbare Tsipras manipuleert Grieken"

Martin Schultz, de voorzitter van het Europees Parlement, noemt de Griekse premier Alexis Tsipras in een interview met de Duitse krant Handelsblatt "onberekenbaar". Tsipras manipuleert zijn eigen bevolking en vertoont demagogische trekjes, klinkt het verder.

Volgens Schulz probeert Tsipras bovendien de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen met de schuldeisers volledig af te schuiven op de tegenpartij. "Op dit moment is er eigenlijk geen basis meer voor gesprekken", meent de Duitser.

Schulz roept de Grieken dan ook op om zondag in een referendum voor verdere hervormingen te stemmen, zodat Griekenland financiële hulp van de eurozone kan blijven ontvangen. "Daarmee zou het volk de regering de rode kaart tonen", aldus de sociaaldemocraat.

Martin Schultz.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234