Dinsdag 26/01/2021

Dieven aan de haal met portretten van Warhol

Het is niet de eerste keer dat er originele stukken van Andy Warhol gestolen worden. In het Art Loss Register staan 212 van zijn werken momenteel als vermist geregistreerd.

De muren van Richard Weismans eetkamer behoren normaliter bedekt te zijn met elf portretten van de hand van Andy Warhol. Toen zijn huishoudster vorige week de kamer binnenkwam, waren alle schilderijen verdwenen. De afdeling kunstdiefstal van de politie van Los Angeles ging onmiddellijk aan de slag. “Het was een zeer propere diefstal. Het huis werd niet overhoopgehaald”, vertelde politie-inspecteur Mark Sommers aan de verzamelde pers. “Om welke reden dan ook hadden ze enkel interesse in deze collectie schilderijen.” Andere kunstwerken in het huis werden niet gestolen. De enige aanwijzing is momenteel een rode bestelwagen die bij het huis stond geparkeerd op het ogenblik van de diefstal. Een anonieme donor, vermoedelijk Weisman zelf, heeft een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor wie de schilderijen kan terugbezorgen. De rijke zakenman Weisman is altijd een groot kunstliefhebber geweest, net als zijn vader. De familie bezit werken van onder meer Cézanne, Picasso, De Kooning en Rothko. Weisman bestelde in 1977 de elf portretten bij Warhol zelf. Die had er geen problemen mee om tegen betaling kunst te produceren. Hij leverde, behalve een portret van Weisman zelf, onder meer nog schilderijen van voormalig stervoetballer Pelé, bokslegende Mohammed Ali en NBA-ster Kareem Abdul-Jabbar. Ieder portret is ondertekend door de artiest en de afgebeelde sporter. “Ik gaf hem de opdracht deze set atleten te maken omdat over het algemeen de kunst- en sportwereld niet goed met elkaar overeenstemmen”, zei Weisman nog in een recent interview met The Los Angeles Times. Warhol zelf was ook bijzonder ingenomen met de schilderijen. Vooral het portret van honkballer Tom Seaver vond hij “aanbiddelijk”. “De atleten hebben het vet op de juiste plaats en zijn jong op de juiste plaatsen”, schreef hij nog in zijn dagboek.De schattingen over de waarde van de elf portretten lopen sterk uiteen. Vaak bedraagt de beloning ongeveer een tiende van de uiteindelijke waarde, wat de collectie op 10 miljoen dollar brengt (ongeveer 6,86 miljoen euro). “Het portret van Mohammed Ali is echt iconisch”, zegt kunstkenner Brett Gorvy van veilinghuis Christie’s in The New York Times. “Zelfs vandaag zou dat nog veel geld opbrengen. In 2007 ging een soortgelijk schilderij nog voor 9,2 miljoen dollar onder de hamer. De rest is zeker nog een paar honderdduizend dollar per stuk waard.”Weisman zou alle Warholportretten in 2007 nog proberen te verpatsen hebben voor een totaalprijs van meer dan 28 miljoen dollar. Dat bedrag bleek echter veel te hoog voor de bijzonder onstabiele Warholmarkt. Parallel met de economische crisis is de waarde van zijn schilderijen ook gedaald.

Vermist

Bovendien zal het ook bijzonder moeilijk worden voor de dieven om de kunstwerken door te verkopen. Mede door de opkomst van het internet is de kunstwereld transparanter geworden. Ontvreemde kunstwerken kunnen worden geregistreerd in het Art Loss Register en in de nieuwe database van Interpol. Het Art Loss Register heeft momenteel circa 200.000 kunstwerken als vermist geregistreerd staan, die gestolen of kwijtgeraakt zijn, waaronder 212 werken van Andy Warhol. De kunstenaar is blijkbaar erg populair bij kunstdieven, net als Picasso, Dalí en Miró.Handelaars en kunstkenners kunnen dus online nagaan of er ergens een werk opduikt. Die kans is niet altijd even waarschijnlijk. Bij het Art Loss Register luidt het dat heel wat van de werken door internationale misdaadbendes gebruikt worden als een soort valuta om schulden af te lossen. Ook zou er een zwarte markt zijn waarop de werken verhandeld worden voor een fractie van de waarde op de open markt. Het kan jaren duren voor een kunstwerk weer opduikt. Vaak wordt het eerst verstopt in bankkluizen, om het werk eerst uit het collectieve geheugen te krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234