Dinsdag 15/06/2021

Dieter Baumann, de beschuldigde staat weer op en loopt

Heusden

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Dieter Baumann was ongetwijfeld een van de internationale blikvangers op de Nacht van de Atletiek. Pakweg een jaar geleden zou dat louter om zijn prestaties geweest zijn - hij is tenslotte de olympisch kampioen op de 5.000 meter van Atlanta - nu zuigt hij de media aan omdat hij de last met zich meetorst van een onverkwikkelijke dopingaffaire. En eigenlijk loopt Baumann nu als een kruisvaarder op de piste. Als hij zou kunnen, zou hij liefst iedereen persoonlijk van zijn gelijk en rechtvaardigheid overtuigen.

Maar zijn zaak is vooral door topadvocaten op hoog juridisch niveau bepleit. Sinds kort mag Baumann weer lopen. De Duitse atletiekbond (DLV) had hem na zijn positieve nandroloncontroles op 19 oktober en 12 november 1999 geschorst, maar de juridische commissie van de DLV sprak Baumann drie weken geleden vrij na een uitgebreid onderzoek van de aanslagtheorie. Volgens Baumann had een onbekende vijand nandrolon geïnjecteerd in zijn tandpasta. Na die vrijspraak mocht Baumann weer lopen, totdat de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) een verdict velt. Zo kon Baumann twee weken geleden op de Duitse atletiekkampioenschappen de olympische limiet lopen.

De IAAF sprak zich vorige week woensdag uit over een aantal dopinggevallen. Zo is de straf van hoogspringer Javier Sotomayor gehalveerd, tot ergernis van Arne Ljungqvist, voorzitter van de IAAF-antidopingcommissie. De Zweed vond die beslissing in het licht van dopingbestrijding verkeerd. De zaak-Baumann besloot de IAAF door te schuiven naar een arbitragepanel, maar waarnemers zien daarin een vrijgeleide voor de Olympische Spelen. In Heusden zei Baumann niet te begrijpen waarom hij nog voor een arbitragepanel moet: "Het gaat nu niet meer om schuld of onschuld, want ik heb een duidelijke vrijspraak van de DLV. Het onderzoek is tot in de puntjes gevoerd, en alle indicaties zijn er dat het alleen om een aanslag kan gaan. Ik vertrouw er nu op dat de IAAF zijn eigen regels toepast en de uitspraak van de DLV volgt."

Ook ergerde Baumann zich over de kritische uitlatingen van Ljungqvist: "Hij scheert iedereen over dezelfde kam. Een positieve controle betekent voor hem twee jaar schorsing. Maar je moet elk geval apart bekijken, en minstens de elementaire rechten van de verdachte respecteren. Als Ljungqvist openbare uitspraken doet, moet hij die ook beargumenteren en verklaren, maar dat heeft hij niet gedaan. Ik oordeel ook niet over de zaak-Sotomayor, omdat ik de achtergronden en details niet ken."

Baumann gaat er intussen van uit dat hij aan de Spelen deelneemt, en probeert zich op de trainingen te concentreren. Al gaat dat niet gemakkelijk, zei hij in Heusden: "Psychisch is het zwaar. Mijn leven heeft een bocht gemaakt. Ik heb me als een verstotene gevoeld. Ik weet dat ik onschuldig ben, maar de innerlijke vernederingen kan niemand goedmaken. Ik heb lang nagedacht of ik wel in de sport zou blijven, maar ik besef dat als ik er uit zou stappen, dat ik dan hem ter wille ben die de aanslag op mij gepleegd heeft."

Als de IAAF toch de schorsing handhaaft, dan wil Baumann nog naar andere rechtsmiddelen grijpen. Desnoods stapt hij naar het Hof voor Mensenrechten in Straatsburg. "Als de IAAF me zou dwingen, is er een zaak-Baumann in de maak met analoge gevolgen als de zaak-Bosman in het voetbal."

Baumann: 'Als ik uit de sport stap, ben ik hem ter wille die de aanslag op mij gepleegd heeft'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234