Woensdag 24/07/2019

Diertjes in kooitjes zijn overal passé

De tijd dat mensen de zoo bezochten om kooien vol exotische fauna te zien is al lang voorbij. De Belg wil tussen dieren lopen die zich thuisvoelen en geloven dat ze effectief in de jungle, op de savanne of op de Noordpool vertoeven. Ook in de rest van de wereld is dat het geval.

Parken zoals Pairi Daiza in Henegouwen zijn populairder dan ooit omdat ze niet enkel dieren, maar een volledige ervaring aanbieden. Er wordt gestreefd naar een zo waarheidsgetrouw mogelijke omgeving waarbij de focus op het welzijn van de dieren ligt. Hoewel de bezoekers niet op de eerste plaats staan, zijn ze toch opvallend enthousiast over deze formule.

Dierenwelzijn is hip

Op TripAdvisor, een site/app waarop vakantietips uitgewisseld worden tussen toeristen, zijn reacties over zoos steeds gelijkaardig. Dierenparken waarbij de natuurlijke omgeving van de dieren nagebootst wordt, krijgen steevast de beste recensies.

Op plaats één in de lijst staat het Loro Parque op het Spaanse eiland Tenerife. Deze zoo focust op het beschermen van bedreigde diersoorten, het bouwen van een natuurlijke habitat voor de dieren en de educatie van bezoekers. Volgens cijfers van de wereldwijde Association of Zoos and Aquaria lokken parken waar dieren op mooie, open plekken wonen die precies lijken op hun natuurlijke habitat beduidend meer volk dan 'traditionele' parken.

Loro Parque is lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), een organisatie die dierenparken in Europa en het Midden-Oosten begeleidt om het welzijn van dieren te verzekeren. Meer dan 370 dierenparken in 44 landen zijn bovendien aangesloten bij EAZA. Het merendeel van de dierenparken uit de top tien wereldwijd is eveneens aangesloten, wat dus op een duidelijke trend wijst: parken die inzetten op dierenwelzijn zijn beduidend populairder.

In België zijn alle dierenparken lid van EAZA, met uitzondering van de Olmense Zoo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden