Zaterdag 17/08/2019

Dierenvoeding is 'booming business'

Aantal huisdieren groeit razendsnel

Mars koopt Royal Canin

Het aantal huisdieren in de westerse wereld groeit tweemaal zo snel als het aantal mensen. Dat maakt van de dierenvoedingssector booming business - met een groei van ruwweg 5 procent per jaar neemt de omzet in dierenvoedsel tweemaal zo snel toe als in mensenvoedsel. Geen wonder dus dat er tegenwoordig een ware jacht gaande is op fabrikanten van dierenvoedsel.

Gisteren maakte het Amerikaanse Mars (producent van Uncle Ben's, M&M's, Whiskas en Pedigree Pal) bekend 860 miljoen euro (34 miljard frank) op tafel te willen leggen voor iets meer dan de helft van de aandelen van het Franse Royal Canin.

De deal staat niet op zichzelf. Voedingsmultinationals proberen zich in toenemende mate meester te maken van dierenvoedingsfabrikanten. Zo kwam het Amerikaanse Iams vorig jaar in handen van Procter & Gamble (producent van onder meer Bounty, Pampers en Tampax). Het tot dan toe alleen in gespecialiseerde zaken te vinden dierenvoedsel werd door de multinational in grote supermarkten neergezet, en is nu ook bezig aan een zegetocht door Europa. Groot-Brittannië en Italië hebben al kunnen kennismaken met Iams.

Nestlé (producent van Nescafé en Perrier) volgde eerder dit jaar door het Amerikaanse Ralston-Purina over te nemen voor 10,3 miljard dollar (494 miljard frank). Die overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten.

Royal Canin is een perfecte overname voor Mars, omdat de Franse firma, die opgericht werd door een dierenarts, gespecialiseerd is in gespecialiseerde honden- en kattenbrokken. En dat is met 15 procent per jaar de snelst groeiende sector in de hele dierenvoedingsbranche. Royal Canin zag zijn winst vorig jaar zelfs met 20 procent stijgen. De ruimte die bijvoorbeeld bij Tom & Co wordt ingeruimd voor speciale brokken voor jonge, oude, zieke, grote of kleine honden groeit gestaag. En dat ten nadele van het 'gewone' blikvoer, waar de Mars-merken Whiskas en Pedigree Pal juist sterk in zijn. Van de zogenaamde premiemerken is Royal Canin de Europese marktleider. RM

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden