Zondag 13/06/2021

Vier vragen

Dierencentrum op maat van kansarme baasjes: ‘Inkomen mag geen invloed hebben op bezitten van huisdier’

Een verwaarloosde hond bij de dierenarts. Het centrum Baas&Beest moet voorkomen dat financiële problemen tot dergelijke situaties leiden.  Beeld Getty Images
Een verwaarloosde hond bij de dierenarts. Het centrum Baas&Beest moet voorkomen dat financiële problemen tot dergelijke situaties leiden.Beeld Getty Images

Een kansarm baasje hoeft geen kansarm huisdier te betekenen, met die insteek gaat het Hasseltse dienstencentrum Baas&Beest vandaag van start. Volgens Riet Abrahams van vzw Beestig Wijs is er een grote nood aan ondersteuning voor dierenliefhebbers met financiële problemen.

Wat bieden jullie precies aan met Beest&Baas?

Riet Abrahams: “Het unieke aan dit project is dat we verschillende diensten onder één dak bundelen, die dus gericht zijn op kansarme mensen met huisdieren: van allerlei soorten dierengeneeskundige hulp tot een voedselbank, maar ook noodopvang en een stukje opvoedingsondersteuning voor huisdieren. Stad en provincie staan in voor het pand en de inrichting, Stichting Prins Laurent en vzw Beestig Wijs voor de geleverde hulp. De instapcriteria zijn bovendien gelijkgesteld voor alle diensten. Zo hoeft je niet telkens uit te vissen op welke ondersteuning je wel of niet kan rekenen.”

Waarom is een centrum voor die kansarme doelgroep nodig?

“Als kansarmen met een crisissituatie geconfronteerd worden wat betreft hun huisdier, hebben ze nu twee scenario’s voor zich liggen: ofwel worden ze bijna verplicht om naar het asiel te stappen, ofwel worden dieren door de overheid in beslag genomen omdat een inspecteur omstandigheden opmerkt die ‘niet oké’ zijn. Maar bij het overgrote deel van de huisdieren die geen gepaste zorg krijgen, is dat net te danken aan een gebrek aan middelen.

“Wij willen die mensen dus een betaalbaar alternatief bieden, omdat er in dieren een grote kracht schuilt voor die groep. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het hebben of strelen van een dier bepaalde hormonen losmaakt (zoals het knuffelhormoon oxytocine MM). Dit is een groep mensen die vaak door eenzaamheid getroffen wordt. Een trouwe viervoeter is trouwens niet alleen een toeverlaat. Wie ermee over straat stapt, verhoogt ook de kans op sociaal contact: andere baasjes of voorbijgangers spreken je aan. Mens en dier kunnen elkaar enorm versterken.”

Hebben jullie een zicht op de grootte van de groep die jullie willen bereiken?

“Neen, het is de bedoeling dat we gaan registreren en zo een beter zicht krijgen van de doelgroep en hun noden. Maar tijdens de voorbereidende weken, met enkel mond-tot-mondreclame dus, hebben we al ongelooflijk veel aanvragen binnengekregen: van mensen die een mand nodig hebben tot vragen om noodopvang. Zo heeft een jonge man met een verslavingsproblematiek zich aangediend: hij wil zich enkel laten behandelen als hij weet dat zijn hond goed wordt opgevangen. Je merkt dus hoe belangrijk dieren kunnen zijn.”

Moet dit een prioriteit zijn? Een huisdier kan zijn baasje niet uit de kansarmoede tillen.

“We werken in het centrum met kansarme jongvolwassen die bijvoorbeeld ingezet worden bij de opvang of de dierenarts bijstaan. Op die manier hopen we hen perspectief te bieden, om de springplank te zijn die ze soms nodig hebben.

“Maar het startpunt van dit project is niet om mensen uit een hokje te tillen, wel om de hokjes weg te werken. Een hoog of laag inkomen zou geen invloed mogen hebben op het al dan niet bezitten van een huisdier. We wijzen wel op de verantwoordelijkheden die bij een dier komen kijken: de hulp is niet helemaal gratis en beperkt tot twee huisdieren. De realiteit is nu eenmaal: wie kansarm is, moet misschien geen zes honden in huis halen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234