Donderdag 15/04/2021

Politiek

Dieprode dissident Erik De Bruyn kiest opnieuw voor sp.a: “Tuurlijk moeten er minder migranten naar Europa komen”

Erik De Bruyn. Beeld ©  Philip Reynaers  / Photonews
Erik De Bruyn.Beeld © Philip Reynaers / Photonews

Erik De Bruyn heeft zijn goede voornemen voor 2019 – zo zegt hij zelf – al meteen vervuld: hij keert terug naar sp.a. De vroegere uitdager van de partijtop vraagt John Crombez nog meer klaarheid te scheppen over migratie. “Tuurlijk moeten er minder migranten naar Europa komen. Er is niks mis mee wanneer een socialist dat zegt.”

Antwerpenaar De Bruyn dreef de partijtop in het verleden geregeld tot wanhoop: in 2007 kwam hij op tegen Caroline Gennez bij de voorzittersverkiezingen en haalde 34 procent van de stemmen. Daarna keerde hij de socialisten de rug toe omdat hij de Stadslijst met CD&V in 2012 niet kon verkroppen. Nu schaft hij zich een nieuwe lidkaart aan, omdat hij wél gecharmeerd is door de laatste ontwikkelingen in de Scheldestad.

Het ledencongres op 22 december was voor hem ‘een historische mijlpaal’. Na een urenlange discussie stemde de Antwerpse sp.a daar in met de coalitie met N-VA en Open Vld. Bij Jinnih Beels en Tom Meeuws, die het compromis met Bart De Wever onderhandelden, vloeiden er tranen van opluchting. “Ik was verbijsterd in positieve zin”, zegt De Bruyn. “Decennialang was er een verstikkend intern regime. Iedereen moest braaf luisteren naar de partijbonzen en de beslissingen werden goedgekeurd bij handgeklap. Dit ledencongres was een revolutie: de partijtop discussieerde met zijn basis. Een lidmaatschap heeft dus weer zin.”

Beels en Meeuws kregen dit weekend een mailtje van De Bruyn waarin hij vertelt waarom hij terugkeert naar de socialistische schaapstal. “Ze hebben heel hartelijk gereageerd,” zegt hij.

‘Niet verder verzwakken’

Hij steunt dan ook de samenwerking met De Wever voluit. “Ik begrijp de frustratie bij vele leden, en het contrast tussen het partijprogramma en het bestuursakkoord is groot, maar zo werkt de democratie nu eenmaal. Dit gaat ons niet verder verzwakken, want we zijn al afgestraft door de kiezer.”

Niet alleen de plaatselijke partijlijn vindt genade bij de voormalige dissident. Dat de nationale partijvoorzitter dit weekend verkondigde dat de migratie naar Europa moet minderen, vindt hij de logica zelve. In De Zondag zei John Crombez dat de opvang van vluchtelingen in hun regio de voorkeur moet genieten. “Tuurlijk moet de instroom naar Europa minderen”, beaamt De Bruyn. “Dat is geen rechts standpunt. Dat wordt enkel zo geframed. We moeten over migratie een coherent pakket aan standpunten durven innemen. Hierop moeten we ons duidelijker durven profileren.”

Verlichtingswaarden

Of Crombez die duidelijkheid zal scheppen? “John is een eerlijk en emotioneel gedreven man, maar soms laat de helderheid in zijn communicatie te wensen over”, meent De Bruyn. “De mensen hebben nood aan zekerheid. Zekerheid in de zorg, maar ook over het behoud van hun levenswijze. Dan gaat het mij niet over korte rokjes of varkensworst op de barbecue, maar wel over onze verlichtingswaarden. Dat een Darya Safai of een Assita Kanko ervan overtuigd is dat enkel N-VA onze waarden verdedigt, vind ik heel jammer.”

De Bruyn rekent zichzelf tot de vrijzinnige en humanistische vleugel bij de socialisten. De gelijkheid tussen man en vrouw, de scheiding tussen kerk en staat en de vrijheid van meningsuiting moet sp.a meer durven uitdragen. “De mensen willen zeker zijn dat die fundamenten niet worden ondergraven.” Dat het hoofddoekenverbod overeind blijft in Antwerpen, is voor hem een goede zaak. “Ik ben blij dat mijn afdeling eraan vasthoudt.”

Scherp houden

Hij tilt er niet zwaar aan dat drie van de zes verkozenen in Antwerpen net omwille van de handhaving van het hoofddoekenverbod het bestuursakkoord niet steunden. “Deze minderheidsstrekking zal ons net scherp houden de komende zes jaar.”

Volgens hem ligt de overgrote meerderheid van de moslims totaal niet wakker van identitaire eisen. “Het is een kleine minderheid die de boventoon voert en waar links zijn oren te veel naar laat hangen. Moslims zijn geen monolithisch blok, maar burgers zoals alle anderen.”

Niet a priori neen

De Bruyn heeft geen verschroeiende ambities om op 26 mei op een lijst te staan. Hij werkt als ambtenaar in Antwerpen aan projecten rond klimaat, en wil dat gerust tot aan zijn pensioen doen. “Ik eis of wil niks, maar zeg niet a priori neen tegen een plek op de lijst. Maar ik wil zeker geen onrust creëren.”

Met Gennez, die hij in 2007 bij de voorzittersverkiezingen uitdaagde, zijn de plooien wel nog niet gladgestreken. “Ik had nooit een probleem met haar. Zij wel met mij. Ik hoop dat ze nu minder gecrispeerd zal reageren dan tijdens de voorzittersverkiezingen. Het heeft geen zin om, met de weinigen die nog in onze partij overblijven, oude vetes uit te vechten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234