Donderdag 29/10/2020

Diepe kloof in sp.a over coalitie met N-VA in Aalst

Sp.a Aalst is diep verdeeld over deelname aan een meerderheid met VB-bekeerling Karim Van Overmeire (N-VA) als schepen. Gisteravond kwam het bij een stemming op de algemene ledenvergadering tot een harde confrontatie.

"Onze stad is geen laboratorium voor extreemrechts", roept een sympathisant van actiegroep Noig Verontruste Aalstenaars (NVA) door een megafoon. Zijn stem raakt stilaan schor. De honderdtal toehoorders stilaan verveeld. Logisch, na een halfuur in de novemberkou. "Sp.a moet zijn links hart en verstand laten spreken", klinkt het als besluit.

Het is halfnegen en de laatste Aalsterse sp.a-leden stappen het ontmoetingscentrum De Brug binnen. Ze graaien onderweg snel de pamfletten van vakbond ABVV mee. De titel: 'Wij zijn niet van gisteren, en ook niet van overmeiren'. Ongeveer 400 van de 750 lokale socialisten komen opdagen om te stemmen over een coalitie met N-VA en CD&V. De officiële vraag die hen dadelijk wordt voorgelegd: meerderheid of oppositie? De officieuze vraag: kunnen we samenwerken met Karim Van Overmeire, de toekomstige schepen van Vlaamse Aangelegenheden?

De Aalsterse sp.a is diep verdeeld over de kwestie. Zowel de top als de basis. Onder meer huidig OCMW-voorzitter Patrick De Smedt ziet het niet zitten met een VB-bekeerling. Net zoals de nationale partijtop. Partijvoorzitter Bruno Tobback, Gents burgemeester Daniël Termont en zijn Brugse collega Renaat Landuyt: allemaal lieten ze van zich horen.

"Dit is niet één brug te ver voor ons, dit is alle mogelijke bruggen te ver", zei Tobback. "De gedachte dat een van de auteurs van het 70-puntenplan van het VB schepen van integratie wordt, moet een dolk door ieder sp.a-hart zijn." Opvallend veel militanten zijn het eens met de kopstukken. Zeker de mondigste. "Die nationale gasten hebben ervaring en ballen", zegt de 73-jarige Johan terwijl hij aanschuift om de zaal binnen te mogen. Partijkaart en identiteitskaart zijn verplicht. De stemming moet achter gesloten deuren.

"Als iemand als Tobback of Termont het zegt, geloof ik hen. Voor de meerderheid stemmen, is pure postjespakkerij. Het gaat over amper twee schepenposten. Wat kan je daarmee doen?" Vakbondsman Danny valt bij: "Ik ben het niets eens met de inmenging van bovenaf. Maar toch ga ik tegen Van Overmeire stemmen. Ik vind niet dat socialisten in een coalitie kunnen besturen met een ex-Vlaams Belangboegbeeld."

Voor en achter het tweetal wordt instemmend geknikt. Toch verheft één partijgenoot zijn stem. "Het waren democratische verkiezingen. De man is verkozen bij een democratische partij. Waarom moet dit nog zo veel heisa veroorzaken? Laat ons mee besturen en wegen op de rechtse partijen." Een paar enkelingen wagen zich aan een applaus, voordat een fluitconcert hen overstemt. De sfeer is gespannen.

Aftredend schepen Ann Van de Steen voelt de spanning en laat zich niet zien. Liever geen megafoongeschal en boze militanten voor haar. Ze gebruikt een zijingang. De lijsttrekster is absoluut voor bestuursdeelname en begrijpt "het circus" rond Van Overmeire niet. "Iedereen wist op voorhand dat Van Overmeire allicht in het schepencollege zou zetelen. De partijtop blijkbaar niet. Die zijn opeens geschrokken en dwingen sp.a Aalst nu om te volgen. Triestig hoe de partijtenoren onze arm wil omwringen", reageerde ze voor aanvang van de vergadering.

Afwachten of ze haar partijgenoten achter zich krijgt. De definitieve stemming vond gisteravond laat plaats. Bij het ter perse gaan was de uitslag nog niet bekend. Alles wees op een nek-aan-nekrace. Geen enkele socialist waagde zich aan een voorspelling, laat staan vroegtijdig triomfalisme. Vast staat dat de uitslag sowieso voor een schisma zal zorgen binnen sp.a Aalst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234